StoryEditor

Romney v dueli vyrobil aféru, zatienil Obamu

18.10.2012, 00:00
Druhý televízny duel priniesol okrem ostrých útokov prezidentských kandidátov aj faux pas republikána.

Amerika sa baví na účet republikánskeho kandidáta Mitta Romneyho. Napriek tomu, že v druhej prezidentskej debate v štáte New York jednoznačne viedol bojovo naladený šéf Bieleho domu Barack Obama, väčšiu pozornosť si vyslúžil práve republikán. Tomu sa pred zrakmi miliónov Američanov v noci na včera podarilo obrovské faux pas, keď nezvládol argumentáciu k rovnoprávnosti mužov a žien. Na sociálnych sieťach sa tak okamžite stal hitom jeho výrok „priniesli mi šanóny plné žien“.

Výsmech na internete

Obaja uchádzači o prezidentské kreslo sa do seba ostro pustili hneď v niekoľkých vážnych témach, ako je nezamestnanosť, dane, energetická politika či vražda amerického veľvyslanca v líbyjskom Benghází. Nič však nevyvolalo medzi Američanmi taký ohlas, ako keď Romney riešil rovnoprávne príležitosti pohlaví, za čo si vyslúžil tvrdú kritiku. Republikán totiž odpovedal na otázku diváčky, ako by zabezpečil, aby mali ženy v USA rovnako vysoké platy ako muži. Reagoval spomienkou na časy, keď bol ešte guvernérom v štáte Massachusets. Vtedy ho vraj znepokojilo, že všetci uchádzači pre tamojší kabinet boli muži. „Šiel som za tými ľuďmi a povedal som im. Dočerta, to nemôžete nájsť nejaké ženy, ktoré sú kvalifikované? Oslovil som preto ženské organizácie, od ktorých som žiadal mená ľudí. Priniesli nám šanóny plné žien,“ vysvetľoval Romney.

Jeho výrok vyvolal bleskovú reakciu na sociálnych sieťach. Výraz sa vzápätí objavil na Twitteri či Facebooku v desaťtisícoch príspevkoch a fotomontážach. Zatiaľ čo diskutéri si z Romenyho rozpačitej výpovede robia posmech, mnohí sa nad ním pohoršujú. Americký denník Washington Post napísal, že republikán mal šancu voličkám ukázať, že má o ich práva skutočne záujem, v tom však zlyhal.

Obamov návrat
Fakt, že Romneymu celkovo nevyšla debata, dokazujú aj prieskumy. Televízia CNN medzi náhodne oslovenými voličmi zistila, že Obama presvedčil 46 percent, zatiaľ čo Romney iba 39.

Ostrá a asertívna taktika prezidenta Obamu, ktorý si musel zlepšiť povesť po zlyhaní v prvej televíznej debate spred dvoch týždňov, tak posilnila jeho šance zabojovať o prezidentské kreslo.

„Amerika videla opäť Obamu, ktorého si pamätala z čias prvej kampane z roku 2008. Využil všetky slabiny protikandidáta a nedal mu šancu prevziať vedenie. Bolo to asi jeho najlepšie vystúpenie vôbec,“ povedal pre HN profesor z Harvardovej univerzity Stephen Ansolabehere. Dodáva, že Romneyho vystúpenie nebolo výrazne horšie v porovnaní z prvým duelom, ale Obama ho dokázal predbehnúť.

Atmosféra medzi oboma kandidátmi bola počas celej diskusie veľmi napätá. Obama využil osobné útoky na Romneyho adresu vo svoj prospech. Útočil na republikánov multimiliónový majetok, z ktorého odvádza štátu málo, a tiež na to, že sa skôr zaoberá bohatými. „Guvernér Romney hrá pre tých, ktorí sú na vrchole. Taká bola jeho filozofia ako biznismena, guvernéra a taká je tiež ako prezidentského kandidáta,“ povedal v ostrej kritike súperovi Obama.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 17:26