TASR/AP
StoryEditor

Delta budí obavy, v Nemecku začína dominovať. WHO varuje pred ďalšou vlnou v Európe

01.07.2021, 14:51
Autor:
ČTKČTKpebpeb
S delta variantom bojuje hlavne Británia či Portugalsko, postupne sa šíri do ďalších krajín.

Desať týždňov počty nových nakazených covidom-19 v Európe klesali, trend sa teraz obrátil a šírenie nákazy už týždeň opäť zrýchľuje, uviedol vo svojom dnešnom prejave šéf európskej pobočky Svetovej zdravotníckej organizácie Hans Kluge.

Varoval tiež pred rizikom ďalšej vlny pandémie, informovali agentúry AFP a Reuters.


"Európsky región zasiahne ďalšia vlna, ak nezostaneme disciplinovaní," uviedol Kluge na tlačovej konferencii.

​Zodpovedne by podľa neho mali k boju s koronavírusom pristupovať politici aj ostatní obyvatelia jednotlivých krajín európskeho regiónu.

Situácia sa podľa Klugeho veľmi rýchlo mení, obavy budí variant delta, najmä potom "v oblastiach, kde napriek značnému úsiliu členských krajín zostávajú milióny nenaočkovaných ľudí".

Koronavírusový variant delta sa prvýkrát objavil v závere minulého roka v Indii. Teraz sa s ním v Európe stretávajú hlavne Británia či Portugalsko, postupne sa šíri do ďalších krajín, niekoľko prípadov zaznamenali aj na Slovensku.

80 percent delty v Nemecku

Hygienici v Nemecku v pondelok odhadovali, že variant delta je zodpovedná už za polovicu potvrdených prípadov nákazy.

Najväčšia európska ekonomika očakáva, že ešte tento mesiac bude delta variant stáť za až 80 percentami prípadov covidu-19. Povedal to dnes nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn.

​Pretože Nemecko bude samo výrazne zasiahnuté šírením tejto vysoko nákazlivej mutácie, mohlo by uvoľniť obmedzenia ciest z Británie či Portugalska, kde už delta prevažuje. 

Spahn dnes na tlačovej konferencii povedal, že Nemecko by mohlo zmierniť požiadavku 14-dennej karantény voči všetkým ľuďom, ktorí prichádzajú z krajín s vysokým výskytom variantu delta, akonáhle bude isté, že očkovaní ľudia sú chránení.

Minister naznačil, že takéto krajiny by mohli byť preradené do kategórie krajín, na ktoré sa vzťahuje päťdňová karanténa v prípade negatívneho testu.

Dve dávky sú dôležité

Nové štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí dostali dve dávky vakcíny proti covidu, sú dobre chránení proti delte. To by mohlo znamenať, že pravidlá by mohli byť čoskoro prehodnotené, povedal Spahn bez ďalšieho spresnenia.

Spahn znovu zdôraznil, aké dôležité je urýchlenie očkovanie. Dokončené očkovanie má teraz 37 percent obyvateľov Nemecka, zatiaľ čo prvú dávku má za sebou 55 percent. Slovensko v miere zaočkovania zaostáva, obe vakcíny dostalo 28 percent populácie, jednu dávku 36 percent obyvateľov.

​Nemecký minister vnútra Horst Seehofer dnes uistil, že Nemecko v letných mesiacoch nezavedie stále hraničné kontroly. Kontroly na letiskách a tiež kontroly dodržiavania karanténnych povinností však budú ešte zosilnené, upozornil Seehofer.

V súčasnosti Nemecko nepovažuje žiadnu susednú krajine za epidemicky rizikovú oblasť. Náhodné kontroly automobilov v pohraničí polícia vykonáva napríklad kvôli cestujúcim, ktorí boli v Turecku alebo Británii.

Ľudia, ktorí sa v uplynulých desiatich dňoch zdržiavali v rizikovej oblasti alebo v oblasti s veľkým výskytom nákazlivejších mutácií koronavírusu, musia pred príchodom do Nemecka vyplniť elektronický príjazdový formulár.

01 - Modified: 2024-04-23 21:13:40 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici 02 - Modified: 2024-04-23 08:46:13 - Feat.: - Title: Nemecký súkromný sektor sa vrátil k rastu. Výrazne posilnil sektor služieb 03 - Modified: 2024-04-23 13:48:23 - Feat.: - Title: Kolegu lídra kandidátky AfD zadržali, dával Číne informácie z europarlamentu 04 - Modified: 2024-04-23 05:31:01 - Feat.: - Title: Čína odmietla obvinenia zo špionáže v Nemecku 05 - Modified: 2024-04-22 09:17:43 - Feat.: - Title: V Nemecku zadržali trojicu špiónov, Číne odovzdávali citlivé vojenské technológie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 10:00