StoryEditor

Legendárny Stonehenge oslavoval letný slnovrat

22.06.2011, 00:00

Legendárna kamenná pamiatka Stonehenge sa včera ráno vrátila hlboko do minulosti. Tisícky novodobých Keltov oslavovali na kultovom juhoanglickom mieste tradičný letný slnovrat. Skupina druidov privítala východ slnka pri mohutnom pilieri na okraji prehistorického monumentu. Potomkovia a obdivovatelia dávneho národa spolu s nimi odriekali staré modlitby a tancovali v rytmoch keltskej hudby. Rituál vyvrcholil vo chvíli, keď slnko krátko pred piatou hodinou vystúpilo nad obzor. Jeho púť po oblohe bola včera najdlhšia z celého roka. Ľudstvo sa rozlúčilo s jarou a privítalo leto, čo bol podľa ich predkov magický okamih.

Módna záležitosť
Viac ako 5 000 rokov starý kamenný kruh v grófstve Wiltshire láka každoročne 21. júna fanúšikov prírodných kultov a mágie. Toto tajomné miesto, ktorého význam dodnes nikto presne nevysvetlil, však nepriťahuje iba Keltov. "Stonehenge je predkeltská záležitosť. Druidi si ho osvojili ako miesto s vynikajúcou polohou a mystikou," povedal pre HN Roman Kozák, zakladateľ bratislavského združenia Keltieg, propagujúceho keltskú kultúru.

Podľa Kozáka však v skutočnosti nikto netuší, kto komplex kamenných monolitov asi 130 kilometrov juhozápadne od Londýna postavil a na čo presne slúžil. "Chodievajú tam zväčša ľudia z Ameriky či ďalších krajín, ktorí si jedného dňa povedali, že chcú byť druidi. Je to hlavne módna záležitosť."

Kelti na Slovensku
Tradície starovekých Keltov majú svojich priaznivcov aj na Slovensku. Fanúšikovia keltskej kultúry chodia po hradoch a náleziskách, navštevujú múzeá s keltskými pamiatkami. Kozákovo združenie Keltieg od roku 2001 organizovalo vždy začiatkom mája oslavy sviatku Beltine. Rôzne podujatia a koncerty keltskej hudby sa na Slovensku a Česku konajú aj počas slnovratov a ďalších keltských sviatkov. Pavel Novotný

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:38