StoryEditor

Mliečna dráha je plná blúdiacich planét, potvrdili experti

20.05.2011, 00:00

Našou galaxiou zrejme voľne blúdi obrovské množstvo planét, ktoré nepatria do žiadnej hviezdnej sústavy. Je ich možno dokonca dvakrát viac, než samotných hviezd. S týmto senzačným tvrdením prišli japonskí vedci. Tým sa v našej galaxii podarilo nájsť desať planét, ktoré neobiehajú okolo žiadnej hviezdy. "Objavené planéty majú veľkosť nášho Jupitera a lietajú vesmírom relatívne blízko seba," napísal tím vedcov v najnovšom čísle magazínu Nature.

Pomohol Einstein
K objavu pomohol expertom efekt tzv. gravitačných mikrošošoviek, o ktorom písal už geniálny fyzik Albert Einstein. Je to jav, pri ktorom sú planéty s dostatočnou veľkosťou a hmotnosťou schopné "požičať" si svetlo zo vzdialených hviezd. Môžeme tak pomocou výkonných teleskopov priamo pozorovať planéty vzdialené aj desiatky svetelných rokov od Zeme.

Japonci sa pritom zamerali na konkrétnu oblasť v centre Mliečnej cesty, v ktorej predpokladali prítomnosť takýchto planét. Výsledky výskumu ich doslova ohromili -- v priestore len o niečo väčšom ako naša slnečná sústava objavili desať takýchto vesmírnych "sirôt" bez materskej hviezdy. To ich priviedlo k záveru, že blúdiacich planét je oveľa viac, než si doteraz ktokoľvek dokázal predstaviť.

Tieto planéty pritom pôvodne vznikli v niektorom hviezdnom systéme. "Často sa však obežnice v iných sústavách pohybujú po veľmi eliptických dráhach alebo sa k " vysvetlil pre HN astrofyzik Peter Vereš. Do kozmu sa tak dostávajú najmä planéty, ktoré sa dostali na samotný kraj hviezdnej sústavy.

Vesmírne bludičky
Na to, aby sme mohli priamo pozorovať takéto vesmírne "bludičky", však musí ísť o veľmi mladé, hmotné a horúce planéty, ktoré majú nanajvýš niekoľko miliónov rokov. Na porovnanie, naša Zem je stará niečo vyše štyroch miliárd rokov. Jedine mladé planéty vyžarujú dostatok energie na to, aby ich naše pozemské teleskopy dokázali zachytiť. Ak sa preto vedci rozhodnú pátrať po planétach, ktoré blúdia samy vesmírom, treba ich hľadať v okolí mladých hviezd.

Vedci však predpokladajú, že rôzne gravitačné poruchy môžu s oveľa väčšou pravdepodobnosťou vyhodiť z obežných dráh okolo materských hviezd menšie planéty, než je Jupiter. Tie však zo Zeme zatiaľ nedokážeme pozorovať. Z tohto dôvodu sa dá predpokladať, že vesmírom blúdi oveľa viac samotárskych planét, než je hviezd.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:22