StoryEditor

Čína a Vietnam sa dostali do ostrého konfliktu. Kvôli rope

31.07.2012, 00:00
Peking a Hanoj si robia nároky na Spratlyho a Paracelské ostrovy. Dôvodom sú obrovské zásoby čierneho zlata.

Úľava trvala krátko. Len čo zaznela správa, že v Juhočínskom mori sa skončila hlasná diplomatická prestrelka medzi Čínou a Filipínami, nasledovalo ďalšie hrmenie. Tentoraz medzi Čínou a Vietnamom. Dôvodom sú veľké zásoby ropy.

Boj o ropu
Znepriatelené strany argumentujú mapami s územnými nárokmi. Pripomínajú sa staré spory a pobrežné vody križujú dobre vyzbrojené fregaty.
Všetko kvôli nepatrným skaliskám uprostred Juhočínskeho mora, stovky kilometrov od čínskeho aj vietnamského pobrežia. Útesy a polozatopené atoly, nazývané Spratlyho a Paracelské ostrovy, dlho poznali iba námorní navigátori. Teraz sú skaly v centre svetovej geopolitiky. Stále sebavedomejší Peking si tu testuje hranice vlastnej sily.

Podľa analytikov ide o kritický neuralgický bod, miesto kde hrozí vôbec najhorší vojenský konflikt v celej Ázii. „Posledný vývoj v citlivej oblasti oprávňuje k pesimizmu, čo sa týka blízkej budúcnosti," píše sa v čerstvej správe mimovládneho think-tanku International Crisis Group.
Hrá sa totiž o veľa. V Juhočínskom mori sú bohaté ložiská ropy a zemného plynu. Kvôli pretrvávajúcemu napätiu sa pritom ešte nezačalo naplno ťažiť. Ropné spoločnosti čakajú na jasné pravidlá. Už teraz je však zrejmé, že najmä zásoby ropy sú tu obrovské. Rýchlo rastúca Čína energetické zdroje potrebuje a nároky svojich susedov odmieta.

Čínska štátna ropná firma CNOOC otvorila medzinárodnú súťaž na prieskum potenciálnych ropných polí. Vietnamci tvrdia, že plocha, ktorej sa prieskum má týkať, sa priblížila len na 68 kilometrov k vietnamskému pobrežiu.

Stúpajúce napätie
Peking oznámil posilnenie námorných hliadok v oblasti. Hanoj pravidelne posiela pozorovacie lietadlá nad Spratlyho ostrovy. V oboch krajinách sa zdvihla vlna nacionalizmu. „Je pravdepodobné, že napätie v oblasti sa bude v budúcich týždňoch a mesiacoch ešte zvyšovať," tvrdí pre Wall Street Journal Ian Storey, expert zo singapurského Inštitútu pre štúdiá juhovýchodnej Ázie.

Žiadna zo znepriatelených strán zatiaľ nemá záujem o otvorený vojenský konflikt. Vietnam sa v kratšom časovom horizonte môže spoľahnúť na spoluprácu s USA. V budúcnosti sa však vplyv Američanov v oblasti bude skôr vytrácať. Jiří Sládek, Hospodářské noviny

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 16:31