StoryEditor

Rusi vytiahli tromf, vesmírnu superloď

27.12.2012, 23:00

Let k Medzinárodnej vesmírnej stanici, neskôr na Mesiac a napokon i na Mars. To všetko si Rusi sľubujú od novej supermodernej kozmickej lode, ktorú predstavila štátna agentúra Roskosmos. „Dokončili sme návrh prelomovej lode. Vzali sme do úvahy, že nové plavidlo musí byť schopné cestovať nielen na obežnú dráhu Zeme, ale aj na Mesiac a ďalšie miesta vo vesmíre,“ povedal ruským médiám Vitalij Lopota, šéf spoločnosti RKK Energija vyrábajúcej kozmické lode.

Náhrada za Sojuzy
Loď novej generácie s pracovným názvom Budúci pilotovaný dopravný systém má nahradiť rakety Sojuz, ktoré vozia Rusov do kozmu už od začiatku 70. rokov minulého storočia. Sojuzy navyše využívajú aj Američania na ceste k Medzinárodnej vesmírnej stanici po tom, ako nedávno ukončili 30-ročnú prevádzku raketoplánov.

Od Sojuzov sa však nová loď bude líšiť tým, že jej pilotný modul sa po skončení misie vráti z vesmíru na Zem a bude si tak môcť lety do kozmu zopakovať. Rakety Sojuz sú totiž len na jednorazové použitie a kozmonauti sa domov vracajú v pristávacích moduloch.
Rusko sa novým projektom pripravuje na veľký návrat na pozíciu vesmírnej superveľmoci. Nedávno to prisľúbil prezident Vladimir Putin, ktorý chce zlepšiť pošramotenú povesť Moskvy v oblasti výskumu. Tá sa otriasla po veľkých haváriách, pri ktorých agentúra Roskosmos stratila niekoľko nákladných vesmírnych lodí.

Novú superloď začnú Rusi testovať v roku 2017, povrch Mesiaca by chceli dosiahnuť už v roku 2030. „Rusi majú spoľahlivé rakety Sojuz, ktoré slúžia už štyri desiatky rokov. Uvedomujú si však, že na dobýjanie vesmíru overená technológia nestačí. Rusko a USA preto teraz medzi sebou súperia, kto prvý z nich postaví moderné kozmické plavidlo, bezpečné a lacné zároveň. Tie plánujú využívať napríklad aj vo vesmírnom turizme,“ povedal pre HN astrofyzik Juraj Tóth.
Roskosmos tiež prisľúbil do troch rokov modernizáciu súčasných Sojuzov, ktoré dostanú nový systém riadenia a množstvo technických noviniek.

Kozmické preteky
Napriek ruským ambicióznym plánom zostáva svetovou vesmírnou jednotkou Amerika. Tá v rámci projektov NASA vedie najmä vo výskume Marsu a slnečnej sústavy prostredníctvom sond. Obrovským úspechom je tohtoročné vyslanie vozidla Curiosity na povrch červenej planéty, odkiaľ posiela informácie o možných stopách života.

Rusi pritom naďalej zostávajú prví v dopravovaní ľudí na Medzinárodnú vesmírnu stanicu. „Do popredia sa však dostávajú krajiny ako Japonsko a Čína, ktorá buduje stabilnú základňu na obežnej dráhe Zeme. Objavujú sa aj nové veľké štáty ako Brazília či India, ktoré sa snažia mať vlastný kozmický výskum,“ dopĺňa Tóth.

Výrazne však rastie aj vesmírny turizmus. Súkromné spoločnosti najnovšie chystajú lety okolo Mesiaca. Cena jedného lístka by sa mal pohybovať na úrovni 100 miliónov dolárov.

Kto bojuje o vesmír:
– USA vyslali tento rok na Mars sondu Curiosity
– Čína buduje vlastnú vesmírnu stanicu Nebeský palác
– Rusi spustia v roku 2017 prevádzku superlode, ktorá ich má dopraviť na Mesiac

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 01:57