StoryEditor

OBSE: Ukrajinské voľby neboli demokratické

01.11.2004, 23:00
O budúcom ukrajinskom prezidentovi by malo rozhodnúť až druhé kolo volieb, ktoré sa uskutoční 21. novembra. Po sčítaní 94,24 percenta hlasov vyhlásila Ústredná volebná komisia, že v nedeľnom prvom kole nezískal ani jeden z 24 kandidátov potrebnú nadpolovičnú väčšinu hlasov.

Súčasný premiér Viktor Janukovyč podľa predbežných výsledkov viedol s viac ako 40 percentami hlasov o jedno percento nad bývalým premiérom a lídrom opozície Viktorom Juščenkom. Ústredná volebná komisia oznámila tento stav včera okolo obeda, potom prestala podávať nové informácie. "Keď sčítajú všetky hlasy, víťazom prvého kola, napriek falšovaniu výsledkov, bude Juščenko," vyhlásil predstaviteľ opozície Nikolaj Tomenko. Poukázal na to, že najmenej hlasov bolo sčítaných na západe krajiny, kde sa opozícia teší veľkej podpore. Oficiálne výsledky prvého kola volieb musí komisia zverejniť do desiatich dní.
Prekvapením volieb bola nízka podpora pre lídra komunistov Petra Simonenka, ktorý získal len päť percent hlasov a skončil až za socialistom Oleksandrom Morozom. Teraz zaváži aj to, na koho stranu sa ľavica prikloní. Ukrajinskí komunisti už vyhlásili, že ich konečné rozhodnutie padne do 4. novembra. Podpredseda parlamentného klubu ruských komunistov Sergej Rešuľskij pre spravodajský server Strana.ru avizoval, že ruskí komunisti majú veľmi tesné kontakty so Simonenkom a budú sa snažiť naňho vplývať tak, aby podporil Janukovyča. Morozovi socialisti ešte pred voľbami dali najavo, že nebudú podporovať kandidáta režimu, teda Janukovyča.
Opozícia včera tvrdila, že jej hlavný kandidát Juščenko získal len niečo menej ako 50 percent hlasov, a obvinila súčasné ukrajinské vedenie z manipulácie výsledkov hlasovania v prospech kandidujúceho premiéra Janukovyča. Juščenkova spojenkyňa a bývalá vicepremiéra Júlia Tymošenková pre médiá vyhlásila, že režim sfalšoval 15 - 20 percent hlasov. Prezidentské voľby na Ukrajine nezodpovedali demokratickým štandardom ani podľa Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). "Tento volebný proces bol krokom späť v porovnaní s rokom 2002 (a vtedajšími parlamentnými voľbami)," kritizoval včera v Kyjeve zástupca OBSE Bruce George. Štátny aparát sa podľa neho počas predvolebného boja angažoval jednostranne za premiéra Viktora Janukovyča a potláčal opozíciu. Ukrajinské vedenie musí za tri týždne do rozhodujúceho kola volieb 21. novembra vytvoriť podmienky na skutočne demokratické voľby, apeloval Doros Christodulides ako pozorovateľ Rady Európy. Veľa voličov nemohlo odovzdať svoj hlas, pretože ich meno nefigurovalo na volebných zoznamoch, informovala aj mimovládna organizácia ENEMO, ktorá združuje pozorovateľov zo 16 krajín východnej Európy a bývalého Sovietskeho zväzu. Ukrajinské médiá informovali o problémoch s voličskými zoznamami v Kyjeve, Charkove, Simferopole a Ľvove. Európske organizácie monitorovali priebeh nedeľňajších prezidentských volieb na Ukrajine s asi 800 pozorovateľmi.
Ukrajincov teraz čakajú teraz tri týždne v napätej atmosfére. Okrem kampane bude veľa bude závisieť aj od toho, ako sa bude vyvíjať situácia medzi prvým a druhým kolom, či dôjde k masovým demonštráciám a nepokojom. Niektorí analytici tvrdia, že vtedy by sa úradujúci prezident Leonid Kučma mohol uchýliť k vyhláseniu výnimočného stavu, a to by znamenalo aj možnosť presunúť prezidentské voľby na neurčitý termín.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:37