StoryEditor

Berlusconi pohrozil euru

19.12.2012, 23:00
Taliansky expremiér vidí Taliansko mimo eurozóny, ak Nemecko nezmierni politiku.

Európa má obavy z návratu talianskeho expremiéra Silvia Berlusconiho. Ten totiž najnovšie šokoval tým, že by podľa neho Taliansko mohlo opustiť eurozónu. Dôvodom má byť tvrdý ekonomický postoj Nemecka. S odchodom by neváhal, aj keby to malo poškodiť eurozónu. Berlusconi to vyhlásil len pár dní po tom, čo oznámil svoje úsilie opäť zabojovať o premiérske kreslo. „Ak Nemecko neakceptuje, že Európska centrálna banka musí byť skutočnou centrálnou bankou, ak úrokové sadzby neklesnú a ak nedokážeme nájsť finančné prostriedky, budeme musieť euro opustiť,“ povedal v utorok v štátnej televízii RAI.

Útoky na Nemecko
Na Berlín a nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú pritom v priebehu posledných mesiacov zaútočil niekoľkokrát. Tento 76-ročný magnát totiž výzvy Nemecka na úsporné opatrenia v dôsledku hospodárskej krízy označil za sebecké. Berlín by mal preto zmierniť svoj tvrdý postoj k šetreniu v eurozóne.

Berlusconi sa obáva, že súčasná ekonomická situácia s vysokou mierou nezamestnanosti a so zvyšujúcimi sa daňami by viedla k „občianskej vojne ako v Grécku“. Okrem toho pred pár dňami obvinil Nemecko, že pred rokom prikázalo svojim bankám predať talianske a grécke štátne dlhopisy, čo vyhnalo do výšky výnosy.

Predvolebná kampaň
Jeho slová hodnotia analytici ako predvolebnú kampaň, ktorú odštartoval sériou televíznych rozhovorov. Expremiér, známy aj pre svoje sexuálne aféry, totiž len pred pár dňami oficiálne oznámil, že do budúcoročných volieb povedie svoju stranu Ľud slobody. Ostáva mu už iba niekoľko mesiacov, pretože po oznámení rezignácie súčasného premiéra Maria Montiho do konca roka sa predčasné voľby očakávajú vo februári. Berlusconi pritom paradoxne odstúpil z funkcie premiéra minulý rok po tom, ako sa v krajine zhoršila situácia v dôsledku dlhovej krízy. „Návrat Berlusconiho by bola zlá správa pre Taliansko. Podpísalo by sa to pod poklesom HDP a znížením životnej úrovne. Monti zastabilizoval taliansku ekonomiku, podarilo sa mu však presadiť iba jedna tretina reformných zákonov, čo je málo,“ povedal pre HN burzový analytik Radoslav Kasík. Dodáva, že Taliansko je tretia najväčšia ekonomika Európy a jej vystúpenie z eurozóny by uškodilo nielen samotnej krajine, ale aj celej EÚ.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 15:20