StoryEditor

Merkelová odštartovala boj. V hre je post kancelárky

06.01.2013, 23:00
Štart kampane. Nemeckú líderku čaká ťažký rok. Musí presvedčiť voličov, udržať ekonomiku v dobrých číslach a obhájiť svoj vysoký post.

Podpora tvorby kvalitných a dobre platených pracovných miest, nemennosť výšky daní či zdôrazňovanie súčasnej ekonomickej sily Nemecka. To sú najnovšie predvolebné zbrane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Tá cez víkend odštartovala svoj volebný boj. Jej centristickú stranu CDU totiž čakajú viaceré kľúčové hlasovania v krajine. „Merkelovú nepochybne čaká ťažký a rušný rok. Bude to maratón, a veľa v ňom bude závisieť od ekonomického vývoja celej Európy. Nemecká ekonomika spomaľuje a stúpa nezamestnanosť. Ako kancelárka to bude musieť dobre zmanažovať,“ povedal pre HN český expert Jakub Eberle.

Predvolebné zbrane
„Zvyšovanie daní by pre súčasný vývoj nemeckej ekonomiky nebolo dobré, najmä pre stredné, ale ani pre veľké firmy,“ zamietla kancelárka plány opozície na stretnutí svojich kresťanských demokratov v Dolnom Sasku. Práve tam ju už o dva týždne čaká prvý volebný súboj s opozíciou.

Hoci Merkelovej strana CDU v tejto spolkovej krajine vládne už desať rokov, zaistiť si tam ďalšie víťazstvo nebude jednoduché. V regióne na severozápade Nemecka žije asi osem miliónov ľudí. Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že ľavicová opozícia tam má po prvý raz solídnu šancu na úspech.

Ide o veľa – Merkelovej strana CDU obhajuje svoju pozíciu v tamojšej vláde. Táto spolková krajina je zároveň domovom pýchy nemeckého priemyslu automobilky Volkswagen. Zároveň je druhou najväčšou spolkovou krajinou v Nemecku. Víťazstvom by kancelárka získala dobrú štartovaciu pozíciu pre oveľa dôležitejšie celonárodné hlasovanie.

Boj o kreslo
Voľby v Dolnom Sasku sú totiž dôležitým zahrievacím kolom pred kľúčovými parlamentnými voľbami v Nemecku. Tie budú v septembri. Merkelová sa v nich bude snažiť po tretí raz obhájiť svoje kancelárske kreslo. V prieskumoch síce dosahuje vysoké čísla, dole ju však stláča jej terajší slabý koaličný partner. Tým je Slobodná demokratická strana FDP. „Merkelová má problém, vôbec nevie, s kým by po voľbách mohla zostaviť koalíciu, pretože FDP sa prepadla hlboko pod hranicu zvoliteľnosti. Je preto otázne, či to bude nejaká veľká forma koalície, alebo prípadná spolupráca so Zelenými,“ tvrdí Eberle.

Karty sú však zatiaľ rozdané v Merkelovej prospech. „Nemci si nevedia predstaviť nikoho iného na jej mieste. Staví na to, že je skúsená manažérka, ktorá riadi Nemecko už osem rokov, a to v období, ktoré nie je ekonomicky jednoduché,“ dodáva Eberle. Podľa posledných prieskumov má kancelárkina strana CDU podporu 40 percent voličov. Opoziční Sociálni demokrati majú 34 percent. Oľga Gluštíková

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:12