StoryEditor

Rétor a demagóg chystá veľký návrat

10.01.2013, 23:00
Miloš Zeman (na snímke) si hrubým slovníkom znepriatelil novinárov.

Pred desiatimi rokmi skončil tesne pred bránami Pražského hradu. Po neúspechu v prezidentských voľbách sa na desať rokov stiahol do úzadia na vidieckom zámočku na Vysočine. Dnes sa opäť pokúša o veľkolepý návrat do vysokej politiky. Milošovi Zemanovi, expremiérovi a bývalému predsedovi ČSSD, unáhlený odchod z politiky podľa politológov neuškodil, práve naopak.

Podľa posledných prieskumov by Zeman v prezidentských voľbách zvíťazil so ziskom 25 percent hlasov. „Zeman je typ politika, ktorý sa dokáže aj v ťažkých časoch vrátiť na scénu a zažiariť. Je považovaný skôr za ľavicového politika, no dokáže zaujať i pravicovo zmýšľajúcich voličov. Zároveň je výborný rétor a demagóg, ktorý vie osloviť masy,“ povedal český politológ Vít Dočkal o favoritovi volieb.

Rebel za socializmu
Zeman začal svoju politickú kariéru ešte počas minulého režimu. Do Komunistickej strany Československa vstúpil počas Pražskej jari v roku 1968, z nej bol však už o dva roky neskôr pri straníckych čistkách vylúčený. Dôvodom bol jeho nesúhlas so sovietskou okupáciou. Dva roky potom strávil bez trvalého pracovného pomeru, či pracoval pod cudzím menom. Následne sa stal prognostikom v niekoľkých organizáciách. Za jeho politicko-spoločenské názory ho však z mnohých prepustili. Počas nežnej revolúcie sa už aktívne zapájal do činnosti Občianskeho fóra.

Politický vzostup a pád
V roku 1992 vstúpil do ČSSD a už o rok neskôr sa stal jej predsedom, ktorým zostal až do roku 2001. Za toleranciu menšinovej vlády Václava Klausa sa mohol v roku 1996 ujať funkcie šéfa Poslaneckej snemovne. O dva roky neskôr zvíťazil v predčasných voľbách a až do roku 2002 pôsobil ako premiér. Jeho vládu pritom poznačili viaceré korupčné kauzy, napríklad nevýhodný prenájom švédskych stíhačiek značky Gripen.

Zeman sa z politiky stiahol v roku 2003, keď sa počas prezidentskej voľby nečakane neprebojoval ani do druhého kola. Nepodporila ho ani vlastná ČSSD. Zeman preto odišiel na niekoľko rokov do ústrania na zámoček v Novém Veselí na Vysočine.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 00:16