StoryEditor

Kríza po Barrosovom odchode

02.12.2004, 23:00
Len štyri mesiace po odchode Josého Manuela Barrosu z postu premiéra zrejme Portugalsko čakajú predčasné voľby. Dôvodom je nespokojnosť prezidenta Jorgeho Sampaia s prácou súčasného premiéra Santana Lopesa (náhradníka za Barrosu).

Len štyri mesiace po odchode Josého Manuela Barrosu z postu premiéra zrejme Portugalsko čakajú predčasné voľby. Dôvodom je nespokojnosť prezidenta Jorgeho Sampaia s prácou súčasného premiéra Santana Lopesa (náhradníka za Barrosu). Prezidentovo rozhodnutie rozpustiť parlament a vyhlásiť predčasné voľby - zrejme na február - pritom do nahráva karát opozičným socialistom. Tí sa môžu spoľahnúť na takmer 50-percentnú podporu obyvateľov, kým vládni sociálni demokrati (napriek názvu ide o stredopravú stranu) len na 32-percentnú. Až 55 percent Portugalcov pritom označilo kroky súčasnej vlády za "zlé" alebo "veľmi zlé", čo je najhoršie hodnotenie, aké kedy vláda dostala. Vyplýva to z prieskumu Catholic University pre denník Publico.
Opozičné ľavicové strany úmysel hlavy štátu privítali. "Pre Portugalsko teraz nastáva čas nového začiatku," povedal šéf socialistov José Socrates. Premiér Lopes však tvrdí, že "nie je dôvod na rozpustenie parlamentu". Ako však informovali zdroje prezidentského paláca citované agentúrou Reuters, Sampaio je presvedčený, že Lopesovi chýbajú "politické predpoklady nevyhnutné pre vedenie 10 miliónového národa". Nepozdávajú sa mu ani rezignácie niekoľkých ministrov či negatívne ekonomické hodnotenie krajiny zo strany ratingových agentúr. Rovnako zmätok v rezorte školstva, pri ktorom učiteľov ani mesiac po začiatku školského roka nepridelili do škôl. Kabinet sa tiež dostal do konfliktu s médiami pre údajné zasahovanie do redakčných rozhodnutí novín a televízií. Prezident do sporu zakročil pred dvoma týždňami, keď vetoval vytvorenie ústredného vládneho úradu pre médiá. Urobil tak niekoľko dní po tom, ako štátna organizácia obvinila vládu zo snahy umlčať svojich kritikov v médiách. Poslednou kvapkou bol odchod ministra športu Henriquea Chavesa, ktorý hovoril o "vážnom prekrúcaní pravdy" v súvislosti s premiérovým konaním.
Sampaio chcel predčasné voľby vyhlásiť už po odchode Barrosu z postu pre kandidatúru na post predsedu Európskej komisie, napokon však nechal Lopesa prevziať vládu. No varoval ho, že musí zachovať ekonomickú a zahraničnú stabilitu krajiny. Napriek tomu premiér uvoľnil úsporný program na rok 2005, ktorým chcel jeho predchodca vyrovnať rozpočtový deficit, aby krajina neporušila pravidlá eurozóny. Kontroverzný návrh rozpočtu na budúci rok obsahuje znižovanie daní a ukončenie zmrazenia miezd štátnym zamestnancom. Agentúra Standard & Poor´s následne zmenila rating zo stupňa "stabilný" na "negatívny".
Vízia predčasných volieb vyvoláva otázky o budúcnosti ekonomických reforiem, ktoré úspešne začal Barroso. Ide najmä o reformu penzijného systému a opatrenia proti daňovým podvodom.
Koaličný partner sociálnych demokratov Ľudová strana nie je naklonená myšlienke spoločnej predvolebnej kampane. Šéf strany a minister obrany Paulo Portas vyhlásil, že pôjdu do volieb samostatne. Socrates stojí na čele socialistov len dva mesiace a strana sa ešte len snaží zostaviť program, povedal Carlos Caceres Monteiro, redaktor najpredávanejšieho portugalského časopisu Visao pre Reuters. "Socrates je politikom v rekonštrukcii," uviedol pre rádio TSF. Analytici preto upozorňujú, že predčasné voľby by mohli krajinu ponechať bez výrazného vodcu práve v čase recesie.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 18:47