StoryEditor

Ohlásený návrat Berlusconiho zatriasol burzami

11.12.2012, 23:00

Prudký prepad milánskej burzy či nárast výnosov talianskych dlhopisov. Taký je výsledok oznámenia expremiéra Silvia Berlusconiho, že sa vracia do veľkej politiky. Tieto slová poriadne vystrašili investorov a rozpútali na finančných trhoch búrku.

Burza v talianskom Miláne sa prepadla o štyri percentá, čo bol najhorší výsledok v Európe. „Niektorí investori sa pravdepodobne zľakli, čo bude s investíciami v Taliansku. Berlusconi nebol totiž nikdy politikom, ktorý by dokázal reformovať krajinu. Pokračovanie reforiem však Taliani potrebujú,“ povedal pre HN trhový analytik zo spoločnosti Trim Broker Ján Beňák.

Stop reformám
Pozornosť trhov sa začala upriamovať na Taliansko najmä po tom, čo súčasný premiér Mario Monti oznámil začiatkom týždňa svoju rezignáciu. Rozhodol sa tak po strate podpory Berlusconiho strany Ľud slobody, ktorá odmietla v parlamente naďalej stáť za vládou.

Monti vyhlásil, že po schválení budúcoročného rozpočtu odstúpi. Podľa expertov preto Berlusconi vďaka avizovanému odchodu muža, ktorý zaviedol nepopulárne tvrdé úsporné opatrenia a zvýšil dane, zacítil šancu dostať sa späť do kresla predsedu vlády.

Túto správu však negatívne prijali ekonómovia a mnohí predstavitelia Európskej únie. Monti totiž dokázal zraziť deficit štátneho rozpočtu pod tri percentá HDP a zastavil tak pád krajiny do priepasti. Kvôli predčasným voľbám, ktoré budú v krajine pravdepodobne na budúci rok začiatkom februára, však teraz Montiho vláda nestihne prijať 15 dôležitých reformných zákonov týkajúcich sa súdnictva, parlamentu či volieb.

Búrka na trhoch
Od 76-ročného Berlusconiho sa však žiadne reformné kroky neočakávajú. Skeptický je aj sám Monti, ktorému neostalo nič iné, ako súhlasiť s presunutím termínu volieb o dva mesiace skôr. Burzy na to okamžite zareagovali. Úroky z talianskych desaťročných dlhopisov stúpli o tri desatiny na 4,8 percenta.

Naopak, nahor išli akcie Berlusconiho mediálneho impéria Mediaset. „Taliansko rozbehlo v minulom roku významné reformy a finančné kruhy to dokázali oceniť. No vývoj v posledných týždňoch ich znepokojuje,“ citoval šéfa eurovalu Klausa Reglinga denník Spiegel.

Hoci posledné prieskumy favorizujú ľavicovú Demokratickú stranu, ktorá by pod vedením Piera Luigiho Bersaniho mohla získať 30 percent, Berluconiho plánovaný návrat môže zamiešať karty. Jeho strana Ľud slobody má 16 percent, no Berlusconi ako líder pravice ich podporu podľa predpokladov ešte zvýši. Nina Haceková

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 23:35