StoryEditor

Srbi chytili mäsiara zo Srebrenice

27.05.2011, 00:00
Keď špeciálne komando včera ráno vstúpilo do dedinky Lazarevo na severe Srbska, miestni obyvatelia boli presvedčení, že ide len o rutinnú akciu.

Vtedy ešte netušili, že za stenami jedného z malých domčekov sa ukrýva najhľadanejší vojnový zločinec na Balkáne Ratko Mladič, zodpovedný za masakru ôsmich tisícok moslimských mužov a chlapcov v bosnianskej Srebrenici.

V priebehu niekoľkých minút dostala akcia s pomocou vojakov z Bosny a Hercegoviny zelenú. Už o pár hodín neskôr po obliehaní domu sedel posledný veliteľ vojny v Bosne v ozbrojenom aute. „Videl som päť policajných áut. Nevedeli sme, že v dome niekoho zatkli. O tom, že Mladič je tu, sme sa dozvedeli až z televízie,“ povedal pre denník Blic starosta dediny. Sám Mladiča videl iba raz, a to ešte v čase, keď po ňom nepátrali.

Anonym na Mladiča
Políciu na úkryt Mladiča, po ktorom pátrala 16 rokov, upozornil až anonym. Muž sa najskôr predstavil pod falošným menom Milorad Komadič. Fyzická podoba a odobraté vzorky DNA však potvrdili, že ide skutočne o bývalého vojenského veliteľa armády bosnianskych Srbov. Polícia ho pritom našla v dome jeho bratranca Branislava, ktorý bol v dedine známym roľníkom.

Po úspešnej akcii dedinku doslova zaplavili novinárske štáby. „Nefoťte nás. Máme právo na súkromie. Mladič sa tu nikdy neskrýval,“ povedala pre server smedia.rs mladá obyvateľka. V obci však stále snoria vyšetrovatelia, ktorí chcú zistiť, kto Mladičovi na slobode pomáhal. „Pôjde pravdepodobne o rovnakú skupinu, ktorá ukrývala aj Radovana Karadžiča. Toho chytili pred troma rokmi,“ povedal pre HN balkanológ Matyáš Zrno.

Podľa vyšetrovateľov je Mladič vo väzbe a jeho vydanie do Haagu môže potrvať maximálne niekoľko dní, kým sa dokončia procesné úkony. Krátko po prejave prezidenta Borisa Tadiča sa objavili špekulácie, že Mladič už odletel do Holandska, kde by mal byť súdený. „Súd je len otázkou času. Za činy, ktoré spáchal, dostane určite dosť vysoký trest,“ vysvetlil Zrno.

Pre extrémistickú pravicu je však Mladič stále symbolom, ktorý ako jediný hrdinsky chránil záujmy Srbska. Dnes sú už mladí Srbi unavení z minulosti a neustáleho riešenia vojenských konfliktov. „Pre mňa bolo prekvapením, že ho chytili. Som rád, že sa podarí potrestať vraha. Srbsko sa musí posunúť ďalej,“ potvrdil pre HN Bill Kralovec, ktorý v centre Belehrade plánoval včera večer oslavovať. Podľa jeho slov si spravodlivosť zaslúžia všetci, a Srbsko sa tak o krok priblížilo k Európskej únii.

Dvere do Európy
Belehradu na zatknutí Mladiča záležalo, keďže Európska únia stanovila ako jednu z podmienok na prijatie krajiny postavenie bývalého generála pred medzinárodný súd. Zmena postoja vlády však prišla až s nástupom proeurópsky orientovaného prezidenta Borisa Tadiča. Aj vďaka nemu bola za Mladičovu hlavu vypísaná odmena 10 miliónov eur. „Zatknutím Mladiča Srbsku odpadol veľký kameň a môže uzavrieť nešťastnú kapitolu svojej histórie,“ povedal včera Tadič.

Paradoxom však ostáva, že len niekoľko minút predtým, ako Srbi informovali o Mladičovom zatknutí, hlavný prokurátor medzinárodného tribunálu pre bývalú Juhosláviu Serge Bramertz kritizoval Belehrad za nedostatočné úsilie o jeho chytenie.  

01 - Modified: 2004-04-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bush spochybnil prácu vlády 02 - Modified: 2004-04-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Klaus na jedenásťdňovej návšteve Číny 03 - Modified: 2004-04-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Útok v Budapešti nepripravovala Al-Kajdá 04 - Modified: 2004-04-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mzdy železničiarov vzrastú o šesť percent
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 19:39