StoryEditor

Obamov najnovší tromf je hurikán

01.11.2012, 23:00
Zatiaľ čo USA počíta škody a obete po Sandy, kandidáti na prezidenta opäť spustili kampaň.

Dva dni po vyčíňaní superbúrky Sandy sa včera v USA opäť naplno rozbehla prezidentská kampaň. Zatiaľ čo Amerika počíta po pustošení živlu škody a počty obetí, prezident Barack Obama sa snaží len päť dní pred voľbami strhnúť na svoju stranu pozornosť voličov. Naopak, podľa expertov Sandy na niekoľko dní úplne zatienila jeho republikánskeho vyzývateľa Mitta Romneyho.

„V čase vrcholiacej kampane bol hurikán pre Romneyho veľmi zlou správou. Z pozície súpera prezidenta nemohol v takejto situácii prakticky nič urobiť, pretože prílišné zviditeľňovanie sa by sa otočilo proti nemu. Obvinili by ho, že využíva nešťastie na politické ciele,“ povedal pre HN americký analytik Glenn Nye.

Body pre Obamu
Obama a Romney totiž minulý týždeň zahájili najintenzívnejšiu časť kampane, ale ich predvolebný šprint zastavila superbúrka Sandy. Tá udrela v noci na utorok a ochromila tak východné pobrežie USA. Okrem spustošeného New Yorku, kde paralyzovala niektoré štvrte mesta, najhoršie dopadol štát New Jersey. Prezident tak mal možnosť Američanom ukázať, že v čase katastrof je ako líder schopný viesť národ do boja s prírodným živlom. Už po polnoci v utorok vyhlásil New Jersey za oblasť postihnutú nešťastím veľkých rozmerov a o deň neskôr tam aj osobne zamieril. Podľa amerických médií sa tak chcel vyhnúť podobnej kritike, keď ľudia odsudzovali exprezidenta Georga Busha za to, že nenavštívil okamžite New Orleans postihnuté pred siedmimi rokmi hurikánom Katrina. „Žiadna byrokracia, žiadne administratívne prekážky. Vláda poskytne potrebné financie čo najrýchlejšie,“ citoval Obamu denník The New York Times.

Chvála republikánov
Prezident tak bleskovo rozhodol o uvoľnení minimálne ôsmich miliárd dolárov z federálneho rozpočtu, ďalšie miliardy môže odhlasovať Kongres. Obama si tak vďaka svojmu postupu vyslúžil pochvalu dokonca aj od republikánov. „Ak vám niekto na vláde povie nie, môžete osobne zavolať do Bieleho domu,“ odkázal Obama dvadsiatke najhoršie postihnutých štátov a starostom veľkých miest. Za to ho verejne pochválil aj jeden z prezidentových najhlasnejších kritikov republikánsky guvernér New Jersey Chris Christie.

Za šéfom Bieleho domu sa snaží nezaostávať aj Romney, ktorý je so svojím tímom opäť na cestách. V Amerike sa preto napriek hurikánu Sandy, ktorý má na svedomí viac ako stovku obetí, očakáva naďalej tesný výsledok. V prospech Obamu však hovorí najnovší prieskum Gallupovho inštitútu, podľa ktorého si až 54 percent opýtaných myslí, že vyhrá práve Obama, zatiaľ čo Romneymu prisudzujú pre víťazstvo len 34 percent.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 06:38