StoryEditor

Šéf NATO nás chválil za Afganistan, no kritizoval za rozpočet

20.05.2011, 00:00
Autor:
(NP)(NP)

Severoatlantická aliancia oceňuje, ako Slovensko pristupuje k svojej misii v Afganistane, pochválil nás šéf NATO Anders Fogh Rasmussen (na snímke). "Vaši vojaci odvádzajú vynikajúcu prácu a vidíme už pokrok operácie," povedal generálny tajomník aliancie počas včerajšieho stretnutia s premiérkou Ivetou Radičovou v Bratislave.
Predsedníčka vlády zhrnula priority Slovenska v NATO do troch oblastí. Ide predovšetkým o účasť na misiách v Afganistane a na Cypre, modernizáciu a väčšiu efektivitu slovenských obranných zložiek a väčšiu účasť našej krajiny v medzinárodných projektoch a programoch aliancie. "Premiérka ubezpečila Rasmussena, že Slovensko je pripravené prijať stratégiu reorganizácie a modernizácie našich Ozbrojených síl," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré HN poskytol tlačový odbor Úradu vlády.

Predsedníčka vlády zhrnula priority Slovenska v NATO do troch oblastí. Ide predovšetkým o účasť na misiách v Afganistane a na Cypre, modernizáciu a väčšiu efektivitu slovenských obranných zložiek a väčšiu účasť našej krajiny v medzinárodných projektoch a programoch aliancie.

Po stretnutí s ministrom obrany Ľubomírom Galkom však Rasmussen vyjadril znepokojenie nad tým že rozpočet obrany Slovenska neustále klesá. Podľa politickej dohody by mal každý člen NATO vyčleniť na rozpočet obrany aspoň dve percentá DPH. "Krajiny, ktoré na obranu dávajú v súčasnosti menej ako dve percentá, sa podľa tejto dohody majú maximálne snažiť priblížiť sa k nim," dodal šéf NATO.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 05:53