StoryEditor

Obama má posilu v diplomacii

06.12.2012, 23:00
Za pomoc vo voľbách dostane kreslo ambasádorky Anna Wintourová.

Preslávila sa ako prísna šéfredaktorka amerického módneho magazínu Vogue. Celý svet sa o nej dozvedel v roku 2006, keď ju v hollywoodskom filme Diabol nosí Pradu stvárnila oscarová herečka Meryl Streepová. Teraz sa Anna Wintourová má stať novou posilou diplomatického tímu prezidenta Baracka Obamu.

Ambasádorské kreslo v Londýne má byť pre Wintourovú odmenou za pomoc Obamovi v novembrových víťazných prezidentských voľbách. Tejto kráľovnej sveta módy sa totiž podarilo na večierkoch smotánky vyzbierať na Obamovu kampaň takmer tri milióny dolárov. „Nominovanie rôznych výnimočných ľudí je v americkej diplomacii bežné. Obama si týmito prestížnymi osobnosťami stmeľuje politický tím. V Londýne potrebuje silného človeka s vplyvnými kontaktmi,“ povedal pre HN bývalý slovenský veľvyslanec v USA Rastislav Káčer.

Večera s celebritami
Dôležitý diplomatický post tak má získať 63-ročná šéfredaktorka módneho časopisu, ktorá určuje svetové trendy v móde. Wintourová má povesť nekompromisnej šéfky s extrémnymi nárokmi na svojich zamestnancov, aj vďaka čomu má Vogue už dlhé desaťročia bezkonkurenčný vplyv.
Za svoje úspechy by sa teraz mala novinárka vrátiť do Británie, kde sa narodila. Šéf Bieleho domu totiž ocenil to, že mu pomohla vyzbierať 2,6 milióna dolárov na kampaň. Wintourová podľa stanice CBS News Obamovi osobne darovala 30-tisíc dolárov. Omnoho vyššiu sumu mu však pomohla vybrať na stretnutiach celebrít, ktoré organizovala.

Jedno z nich sa konalo v dome herečky Sarah Jessiky Parkerovej, známej zo seriálu Sex v meste. Vstupné na takúto večeru stálo každého hosťa minimálne 40-tisíc dolárov. Hollywoodske hviezdy hostila aj v dome filmového producenta Harveyho Weisteina.

Taktickí návrhári
Vyzbierané peniaze tak napokon pomohli Obamovi začiatkom novembra k znovuzvoleniu do prezidentského úradu. Zaujímavosťou pritom je, že jeho nomináciu podporovalo množstvo najznámejších amerických návrhárov. Jeho republikánsky súper Mitt Romney si ich sympatie nezískal. Dôvod je z ich strany čisto pragmatický – umelci si obľúbili Michelle Obamovú, ktorá nosila modely viac než 50 rôznych módnych značiek. Ako
prvá z prvých dám tak dala možnosť zažiariť desiatkam amerických návrhárov, čo si v módnom svete vysoko cenia.

Asociácia amerických diplomatov po volebnom úspechu označila Wintourovú za inteligentnú, schopnú, atraktívnu a elegantnú osobu. Denník The Los Angeles Times okrem toho upozornil, že dôležitou podmienkou pre získanie niektorého z prestížnych diplomatických postov v Európe je osobné bohatstvo, čo šéfka Vouge s ročným zárobkom dvoch miliónov dolárov spĺňa. Veľvyslanec totiž musí usporadúvať recepcie a stretnutia na ambasáde, pričom rozpočty pre amerických ministrov zahraničia sú obmedzené.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 09:00