StoryEditor

Hrad ovládol ambiciózny samotár

27.01.2013, 23:00

Majster bonmotov, prognostik a významný politik 90. rokov minulého storočia. Muž, ktorý sa po odchode z premiérskeho kresla niekoľkokrát pokúšal o politický comeback, no až po desiatich rokoch sa mu podarilo vrátiť z prepadliska českých dejín.

Taký je Miloš Zeman, ktorý začiatkom marca nahradí na Pražskom hrade odchádzajúceho českého prezidenta Václava Klausa. "Zeman je typ politika, ktorý sa dokáže aj v ťažkých časoch vrátiť na scénu a zažiariť. Je považovaný skôr za ľavicového politika, no dokáže zaujať i pravicovo zmýšľajúcich voličov. Zároveň je výborný rečník a demagóg, ktorý vie osloviť masy," povedal o víťazovi prvých priamych prezidentských volieb u našich západných susedov politológ Vít Dočkal.

Obeť straníckych čistiek
Miloš Zeman o sebe rád vyhlasoval, že od detstva bol skôr samotár, čo mu vraj ostalo dodnes. Jeho život sa začal v Kolíne, kde sa v roku 1944 narodil do rodiny poštového úradníka a učiteľky. Od dvoch rokov však už vyrastal s matkou sám, pretože sa rodičia rozviedli.

O svojej mladosti veľa nerozprával, azda len to, že s matkou žili z neveľkého platu, obaja mali mopedy a jazdili na nich na výlety. Dobrou pamäťou a rétorickými schopnosťami Zeman vraj vynikal už od strednej školy. Z politických dôvodov mu však nedovolili hneď po jej skončení študovať na vysokej škole.

Ešte pred štátnicami počas Pražskej jari v roku 1968 sa Zeman rozhodol rozbehnúť politickú kariéru a vstúpil do Komunistickej strany Československa. No o pár mesiacov prišla okupácia sovietskymi vojskami a všetko sa zmenilo. "Prekypoval nápadmi, často fantastickými, ktoré sa nedali uviesť do života," napísal o Zemanovi v knihe Život novinára spisovateľ Karel Pacner. Jeho priatelia o ňom hovorili, že si prejavy vtedy cvičil doma pred zrkadlom.

Z komunistickej strany ho už o dva roky neskôr vylúčili, pretože odmietal považovať okupáciu za bratskú pomoc Rusov. Dva roky potom strávil bez trvalého pracovného pomeru. Občas pracoval pod cudzím menom. Následne sa živil ako prognostik v niekoľkých organizáciách. Za jeho politicko-spoločenské názory ho však z mnohých zamestnaní napokon prepustili. Verejne na seba upozornil až v auguste 1989, keď sa politická situácia uvoľnila. Počas nežnej revolúcie sa už aktívne zapájal do činnosti Občianskeho fóra.

Nová éra Zemana
V roku 1992 vstúpil Zeman do ČSSD a už o rok neskôr sa stal jej predsedom, ktorým zostal až do roku 2001. Za podporu menšinovej vlády vtedajšieho premiéra Václava Klausa sa mohol v roku 1996 ujať kresla šéfa Poslaneckej snemovne. O dva roky neskôr zvíťazil na čele ČSSD v predčasných parlamentných voľbách a až do roku 2002 pôsobil ako premiér. Jeho vládu pritom poznačili viaceré korupčné kauzy, napríklad nevýhodný prenájom švédskych stíhačiek značky Gripen.

Zeman sa z politiky stiahol v roku 2003, keď sa počas prezidentskej voľby nečakane neprebojoval ani do druhého kola a skončil tak pred bránami Pražského hradu. Problémom bolo, že ho nepodporila ani vlastná ČSSD. Zeman preto sklamaný odišiel na niekoľko rokov do ústrania na vidiecky zámoček v Novom Veselí na Vysočine. Po minuloročnom rozhodnutí o priamej voľbe prezidenta sa Zeman ukázal na verejnosti opäť s ambíciou zabojovať o kreslo prezidenta, čo sa mu aj napokon podarilo naplniť.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:43