StoryEditor

Spokojný nebol iba Duka-Zólyomi

26.06.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Predstavitelia slovenskej delegácie v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy včera uvítali schválenie rezolúcie, ktorá tvrdí, že maďarský krajanský zákon nemôže platiť na území iných štátov bez ich súhlasu.
"S výsledkom sme veľmi spokojní," povedal šéf delegácie Imrich Béreš, podľa ktorého by teraz malo Maďarsko pozvať SR na bilaterálne rokovania.
Podľa Roberta Fica je konečný text rezolúcie pre Slovensko maximálne priaznivý. Ak Maďarsko vážne rešpektuje princípy medzinárodného práva, malo by teraz podľa neho opätovne pristúpiť k takým zmenám zákona, ktoré vyhovejú kritike zo strany RE či OBSE. Najlepším riešením zo strany Maďarska by podľa Fica bolo zaradiť do zákona ustanovenia, ktoré by akúkoľvek jeho aplikáciu podmieňovali existenciou bilaterálnej dohody medzi SR a Maďarskom. "Schválený text musí Slovensku naozaj vyhovovať," povedal Fico k prípadnej dohode. Ak bude za súčasných podmienok pokračovať uplatňovanie maďarského zákona na Slovensku, dôjde podľa Fica k vážnemu porušovaniu princípov medzinárodného práva zo strany Maďarska a "Slovensko určite má právo na reakciu". "Je len na nás, aby sme našli vhodnú reakciu, ktorá nevyvolá viac nervozity ako treba. Aby sme neprijali protiopatrenie, ktoré by vlastne znamenalo, že uznávame existenciu zákona o zahraničných Maďaroch," zdôraznil. Fico sa preto opatrne díva na možnosť slovenského protizákona, ktorý by mohol maďarský zákon legitimizovať. "Možnosti sú rôzne: vážne politické vyhlásenia, používanie dnešnej rezolúcie, ale asi to bude málo, pretože Maďarsko pravdepodobne bude mať záujem o ďalšiu aplikáciu tohto zákona na území SR. Potom musíme hľadať právne a inštitucionálne nástroje, ako tomu zabrániť," dodal Fico. Schválenie rezolúcie privítal aj Vojtech Tkáč. "Napriek novele zákona je parlamentné zhromaždenie po OBSE, Európskej komisii či Benátskej komisii ďalším v rade, ktorý rozhodol, že postup Maďarska je v rozpore s princípmi európskej kultúry a európskeho práva," povedal novinárom. S rezolúciou nebol spokojný predstaviteľ SMK v slovenskej delegácii pri PZ RE Árpád Duka-Zólyomi. "Ja som principiálne nebol spokojný s celým materiálom, mám pocit, že spravodajca Erik Jürgens nepochopil, čo mal pripraviť, a necíti tú situáciu, ktorá je v karpatskej doline v tejto otázke," povedal novinárom. Odmietol kritiku, že postup Maďarska bol jednostranný a vyjadril presvedčenie, že po novele je zákon plne v súlade s požiadavkami európskych inštitúcií a berie do úvahy pripomienky susedných štátov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 07:39