StoryEditor

Islamisti na internete pohrozili Česku svätou vojnou

13.09.2011, 18:22
Autor:
TASRTASR

Na islamistických internetových stránkach sa objavili hrozby Českej republike. Jeden z prispievateľov dokonca vyzval na svätú vojnu voči českej rozviedke. Upozornil na to český internetový server idnes.cz.

Vyhrážky vyvolala výročná správa českého Vojenského spravodajstva, podľa ktorej českí agenti svojimi informáciami napomohli k dolapeniu a zabitiu vodcu teroristickej siete al-Káida Usámu bin Ládina. Bezpečnostná informačná služba (BIS) Českej televízii potvrdila, že vyhrážky na internetových diskusných fórach zaregistrovala: "Teraz nemáme informácie, že by Česku hrozilo nejaké aktuálne nebezpečenstvo," citovala hovorcu BIS Jana Šuberta spravodajská televízia ČT24.

Idnes.cz citovala diskusné fórum Palestine's Dialogue, spravované militantným hnutím Hamas. "Musíme vyhlásiť svätú vojnu českej rozviedke, zničiť ju a dať jej lekciu, na ktorú nikdy nezabudne. Vyzvite na útoky na Čechov." Islamtoday.net dodáva: "Myslia si, že vyhrali, ale tá pravá vojna sa ešte nezačala."

Výročná správa konštatovala, že vojenské spravodajstvo v roku 2010 získalo informácie o pohybe a dislokácii významných teroristov. Odovzdalo ich partnerským spravodajským službám. "V konečnom dôsledku mohli prispieť aj k dolapeniu najhľadanejšieho teroristu sveta".

V diskusii k týmto hrozbám na ČT24 z viacerých strán zaznelo, že hoci ide o nesporný úspech českej vojenskej rozviedky, nemal byť konkretizovaný v zverejnenej výročnej správe. Ako možný cieľ prípadného útoku boli spomínané české diplomatické misie v zahraničí, najmä v Pakistane a Afganistane.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 05:27