StoryEditor

Boj o Biely dom sa blíži k rekordu

16.10.2012, 19:46
Boj o Biely dom ovládajú peniaze. Obama sa spolieha na celebrity, Romney na Wall Street.

V Spojených štátoch vrcholí boj o miliardovú kampaň. Len tri týždne pred prezidentskými voľbami ju majú šancu dosiahnuť obaja kandidáti usilujúci sa získať kreslo v Bielom dome. Historicky najdrahšia kampaň v Spojených štátoch tak láme rekordy aj vďaka magnátom a celebritám, ktorí vysokými sumami podporujú prezidenta Baracka Obamu, ale aj republikánskeho vyzývateľa Mitta Romneyho.

Najdôležitejšie peniaze
„Americká kampaň je založená na peniazoch, ktoré zásadným spôsobom rozhodujú o víťazovi. Dokazujú to aj skúsenosti z predchádzajúcich volebných období, keď vyhral kandidát s najvyššou sumou vyzbieraných peňazí,“ povedal pre HN bývalý veľvyslanec v Spojených štátoch Rastislav Káčer. Potvrdzuje to aj zvyšujúca sa snaha oboch tímov vyzbierať krátko pred voľbami čo najviac peňazí. Podľa najnovších údajov získal Obama len v septembri viac ako 180 miliónov dolárov a Romney vyše 170 miliónov.

Bohatí darcovia a korporácie investovali do týchto prezidentských volieb viac, ako kedykoľvek predtým. Zabezpečila to aj séria súdnych rozhodnutí a regulačných zmien v roku 2010, ktoré uvoľnili limity pre darcovstvo. Obama sa tradične spolieha na Hollywood a jeho celebrity, na Romneyho strane stojí Wall Street a bohatí biznismeni. Tých totiž Obamov príklon k silnejšiemu štátu a ľavicovej politike vystrašil.

Strata sponzorov
Prezident tak stratil množstvo sponzorov, vďaka ktorým vyhral minulé voľby. Medzi nimi je napríklad banka Goldman Sachs, ktorá v minulosti vo veľkom dotovala demokrata. Teraz však obrátila pozornosť na Romneyho, napriek tomu si však zachováva priazeň aj u Obamu. „Veľké spoločnosti podporujú pre istotu oboch kandidátov s tým, že sa viac zamerajú na jedného z nich. Je to takzvaná poistka, pretože si nikdy nemôžu byť istí, či ich kandidát vyhrá. V prípade neúspechu by mohli ostať v nemilosti opačného kandidáta,“ doplnil Káčer.

 


 Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 14:46