StoryEditor

Koalícia napadla slová šéfa maďarského parlamentu pre HN

09.06.2011, 00:00
Autor:
(NP)(NP)

Zástupcovia slovenskej koalície sa včera ostro ohradili proti slovám šéfa maďarského parlamentu Lászla Kövéra. Ten v rozhovore pre Hospodářské noviny povedal, že Maďari mohli použiť proti Slovákom vojenskú silu kvôli údajnej zmene hraníc, keď sa dokončilo vodné dielo Gabčíkovo. "Vyhrážanie sa vojenským zásahom nepatrí do slovníka dobrých susedov. Odmietame vyjadrenia, ktoré patria do 19. storočia," povedal slovenským novinárom predseda nášho parlamentu Richard Sulík.

Podľa neho mali tieto škandalózne vyjadrenia jediný cieľ -- odpútať pozornosť od medzinárodnej izolácie, do ktorej sa Maďarsko dostáva vďaka svojej politike. Sulík zároveň označil viaceré tvrdenia Kövéra v rozhovore, ktorý v pondelok zverejnili HN, za klamstvá.

Kövérove vyjadrenia odsúdil aj šéf našej diplomacie Mikuláš Dzurinda. Ten ich považuje za neuvážlivé a nenáležité. "Pre Slovensko však neznamenajú ani minimálnu hrozbu," podčiarkol Dzurinda. Podľa neho sa netreba nechať vyprovokovať a tak pomáhať Maďarsku odpútavať pozornosť od toho, že schválili viaceré neeurópske zákony.

Slovenská opozícia vyzvala v utorok vládu Ivety Radičovej, aby do Budapešti poslala protestnú nótu. Kabinet to však neurobí. "Ku všetkému sa už vyjadril predseda parlamentu Richard Sulík," uviedol pre HN Radičovej hovorca Rado Baťo.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 23:57