StoryEditor

Britskú kráľovnú Alžbetu II. privítala v Dubline bomba

18.05.2011, 00:00
Panovníčku strážilo v Dubline viac ako 10-tisíc policajtov a vojakov. Kvôli bezpečnosti je jej program tajný.

Tisíce policajtov a vojakov, tajný program návštevy a zmarený bombový atentát. Aj to čakalo na britskú kráľovnú Alžbetu II., ktorá včera pricestovala na historickú návštevu Írska. Hlava Spojeného kráľovstva sa totiž na návštevu „smaragdového ostrova“ vybrala vôbec prvýkrát, odkedy Íri takmer pred 100 rokmi vyhlásili nezávislosť.

Všetky bezpečnostné opatrenia sa ukázali ako opodstatnené ešte pred príchodom samotnej kráľovnej. Včera ráno sa totiž dublinským policajtom podarilo zneškodniť bombu v autobuse mestskej hromadnej dopravy. Nikto nepochybuje, že mala vybuchnúť na protest proti Alžbetinej prítomnosti v krajine.

Tajný program
Štvordňová návšteva postavila takmer všetkých do pozoru. V krajine totiž už niekoľko desaťročí prebiehajú ťažké boje medzi unionistami a republikánmi, ktorí by radi videli odchod Severného Írska zo Spojeného kráľovstva a jeho pripojenie k Írskej republike. „Íri uskutočňujú manévre, aby bolo všetko v poriadku. Pred niekoľkými týždňami sa tu totiž uskutočnil atentát na katolíckeho policajta,“ povedal pre HN analytik pôsobiaci v Británii Jiří Skoupý.

Strach bezpečnostným zložkám aj preto naháňajú najmä severoírski radikáli, ktorí kráľovnej odkazujú, že v Írsku nie je vítaná. „Sentiment voči Spojenému kráľovstvu existuje. Sú tam zložky, ktoré by si priali zjednotenie Írska,“ dodal Skoupý. Policajti preto neustále prechádzajú dublinskými ulicami a monitorujú priestor. Vo viac než troch desiatkach miestnych ulíc platí zákaz parkovania a na kľúčových miestach sú dokonca umiestnené aj rakety zem – vzduch.

Návšteva kráľovnej je z bezpečnostných dôvodov zahalená tajomstvom. Jediná časť, ktorá sa z jej pracovnej cesty dostala na verejnosť, bolo stretnutie s hlavou štátu Mary McAleeseovou v prezidentskom paláci.

Symbolická návšteva
Veľká časť verejnosti a politických špičiek sa z kráľovninej návštevy raduje. „Je to historická návšteva,“ nadšene povedal pre britský denník The Guardian írsky vicepremiér Eamon Gilmore. Analytik však vníma túto historickú udalosť skôr symbolicky. „Žiadny veľký dosah to mať nebude. Ide najmä o snahu ukázať, že tie vzťahy sú dobré a že ide o vzťah medzi dvoma partnerskými krajinami,“ potvrdil Skoupý. Podľa neho však optimistickým bodom je najmä to, že tvrdý boj o zjednotenie Írska sa postupne presúva do politickej roviny. Martina Lidinská

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 03:30