StoryEditor

Právnik Straussa-Kahna má v sebe krv Čechoslováka

10.06.2011, 00:00
Autor:
(NP)(NP)
Obávaný americký právnik Benjamin Brafman (na snímke), ktorý pred newyorským súdom zastupuje bývalého šéfa Medzinárodného menového fondu Dominiqua Straussa-Kahna, má korene v bývalom Československu.

Práve z našich končín totiž pochádza jeho matka, ktorá sa narodila v židovskej rodine. „Benjamin spolu so svojimi súrodencami vyrastal s neprekonateľným smútkom z tragédie rodiny, ktorej vzal holokaust niekoľko členov,“ píše americký magazín New York.

„Ich matka Rose, ktorá zomrela v roku 1996, utiekla z Československa do New Yorku ako 16-ročná v roku 1938. Bola jediná z jej rodiny, kto dostal papiere potrebné na to, aby mohla odísť. Jej rodičov a sestru neskôr zabili v koncentračnom tábore.“ Brafman spomínal, ako po jej smrti vo svojej smútočnej reči hovoril – toto je prvý deň, čo sa moja mama ničoho nebojí.

Jeho otec Sol utiekol z Viedne do Spojených štátov so svojimi rodičmi po tzv. krištáľovej noci v roku 1939, keď nacisti a ich stúpenci v Nemecku brutálne napadli Židov, zabíjali ich a pálili im domy a obchody. Krátko po zoznámení a zosobášení sa s Rose odvelili Sola do americkej armády.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 03:49