StoryEditor

Kandidát na šéfa Pentagónu sklamal, tvrdia republikáni

03.02.2013, 23:00
Prezident USA Barack Obama narazil pri zostavovaní novej vlády na vážny problém.

Chuck Hagel, ktorého si vybral na post šéfa Pentagónu, sa totiž kvôli svojej ľavicovej politike stretol s ostrým odmietaním zo strany republikánov. A to aj napriek tomu, že samotný Hagel, ktorý má poľských predkov, pochádza z republikánskeho tábora.

Nominácia tohto republikánskeho bývalého senátora je sporná najmä kvôli jeho protiizraelským postojom. Republikánom prekáža aj to, že podľa ich názoru neodsudzuje dostatočne tvrdo iránsky režim kvôli jeho jadrovému programu.

Republikáni dokonca označili 66-ročného Hagela za čiernu ovcu strany a prisľúbili, že jeho schválenie v Senáte nebude vôbec jednoduché.

Grilovanie v Senáte
Na tohto bývalého senátora z Nebrasky sa najnovšie zosypala kritika po tom, ako koncom týždňa predstúpil pred senátny výbor. Mal sa tam obhájiť ako vhodný kandidát, ktorý by nahradil odchádzajúceho ministra Leona Panettu v druhej vláde Baracka Obamu. „Spojené štáty musia mať naďalej najsilnejšiu armádu na svete a zostať na medzinárodnej scéne vodcovskou silou,“ vyhlásil v Senáte Hagel.

Veterán z vojny vo Vietname, ktorý sa okrem iného hrdo hlási k nemecko-poľským koreňom, však svojich straníckych kolegov nepresvedčil. Republikáni jeho nomináciu odmietajú najmä kvôli jeho nestálym názorom. Nepresvedčil ich ani v otázke riešenia najnovšej krízovej situácie medzi Izraelom a Sýriou. „Naše obavy sa týkajú vášho profesionálneho úsudku a vašich názorov na kľúčové oblasti národnej bezpečnosti, ako je Blízky východ,“ povedal Hagelovi senátor a bývalý Obamov súper v prezidentskom súboji John McCain.

Kontroverzný muž
Hagelovi spolustraníci mu okrem iného vyčítajú to, že v roku 2003 najskôr podporil inváziu do Iraku, no neskôr ju už ostro kritizoval. Nepáči sa im tiež jeho málo razantný postup voči jadrovým ambíciám Iránu či chladný postoj voči Izraelu.

Kontroverzné sú aj slová o vplyve židovských lobistov na americkú politiku. „Židovská loby tu zastrašuje množstvo ľudí. Som senátorom Spojených štátov a nie izraelský senátor,“ povedal Hagel v roku 2008. Dnes tento výrok ľutuje.

Spolu s novým ministrom zahraničia USA Johnom Kerrym bude Hagel podľa expertov presadzovať omnoho opatrnejšiu zahraničnú politiku. „Obaja sú dosť skeptickí k vojenským zásahom Ameriky v iných krajinách, čo sa určite odrazí na ďalšom smerovaní Obamovho kabinetu,“ povedal pre HN bezpečnostný analytik Jakub Kulhánek.

Hagel bol 12 rokov senátorom za republikánov. Ak sa napokon stane ministrom obrany USA, bude prvým šéfom Pentagónu, ktorý bojoval vo Vietname.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 13:36