StoryEditor

Poľsko zažilo jednu z najväčších tragédií (video)

04.03.2012, 06:22
Aktualizované | Počet obetí zrážky dvoch osobných vlakov na juhu Poľska sa zvýšil na 16.

Poľský prezident Bronislaw Komorowski dnes navštívil miesto tragickej nočnej zrážky dvoch vlakov severne od Krakova, ktorá si podľa aktualizovanej bilancie vyžiadala najmenej 16 mŕtvych a 58 zranených. A informoval, že keď sa skončia záchranné práce a budú odstránené trosky vagónov z koľajníc, vyhlási štátny smútok. Navštívil tiež nemocnice, kde hovoril s lekármi a menej vážne zranenými.

Medzi obeťami je aj jedna Američanka, potvrdil americký konzulát v Krakove. Premiér Donald Tusk, ktorý sa tiež dostavil na miesto nešťastia, predtým povedal, že niekoľko z cestujúcich boli cudzinci, žiaden z nich však nie je medzi mŕtvymi ani vážne zranenými. Na trati sa pred nehodou pracovalo, podľa oficiálnych zdrojov je však priskoro na to stanoviť príčinu zrážky.

Vo vlakoch mohlo cestovať až 350 ľudí, nie je jasné, koľko ich tam skutočne bolo. K čelnej zrážke pri meste Szczekociny v Sliezskom vojvodstve došlo po tom, ako sa jeden z vlakov ocitol na nesprávnej trati. Predné vozne oboch vlakov sa po kolízii, ktorá miestnym ľuďom znela ako výbuch bomby, zmenili na hŕbu kovu. Jeden z vlakov smeroval do Varšavy, druhý do Krakova.

K železničnej zrážke došlo tri mesiace pred majstrovstvami Európy vo futbale 2012, ktoré sa konajú v Poľsku a na Ukrajine a preto budú milióny futbalových fanúšikov cestovať cez Poľsko. "So zdesením som sa dozvedel o vážnej železničnej nehode v Poľsku, ktorá zabila veľa ľudí a mnohých ďalších zranila," reagoval nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle, ktorý súčasne vyjadril rodinám obetí v mene svojej krajiny úprimnú sústrasť a zraneným zaželal rýchlu rekonvalescenciu.

Nočná tragédia je najhorším železničným nešťastím v Poľsku od roku 1990, kedy pri zrážke dvoch vlakov vo varšavskej mestskej časti Ursus zahynulo 16 ľudí. Odvtedy došlo v Poľsku k najvážnejšej železničnej nehode v roku 1997: v Reptowe v Západopomoranskom vojvodstve vtedy zomrelo 12 ľudí.

Vôbec najviac obetí pri železničnej nehode v Poľsku od konca druhej svetovej vojny si vyžiadala v roku 1980 zrážka nákladného a osobného vlaku pri dedine Otloczyn v Kujavsko-pomoranskom vojvodstve, kedy prišlo o život 65 ľudí.

 

 



Zväčšiť mapu

01 - Modified: 2004-07-23 13:26:53 - Feat.: 0 - Title: Ďalší boj o futbalového fanúšika
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 23:10