Reuters
StoryEditor

Rakúsky parlament prijal ostro kritizovaný protiteroristický zákon

07.07.2021, 20:47
Autor:
TASRTASR
Odporcom zákona sa nepozdáva najmä opatrenie, podľa ktorého bude možné za pomoci elektronických náramkov sledovať páchateľov terorizmu po prepustení z väzenia.

Rakúsky parlament v stredu prijal ostro kritizovaný protiteroristický zákon vypracovaný po smrtiacom teroristickom útoku džihádistu v centre Viedne.

Zákon prijali bez zmien v návrhu, a to aj napriek tomu, že rakúske ministerstvo vnútra prisľúbilo, že vezme do úvahy kritiku zo strany sudcov a opozície voči navrhovanému zneniu, informovala agentúra AFP.

Odporcom zákona sa nepozdáva najmä opatrenie, podľa ktorého bude možné za pomoci elektronických náramkov sledovať páchateľov terorizmu po prepustení z väzenia. Niektorí tiež kritizujú nový trestný čin, ktorý je klasifikovaný ako "nábožensky motivované" zločiny.

Podľa prezidentky Združenia rakúskych sudkýň a sudcov Sabine Matejkovej je poukazovanie na "nábožensky motivované" zločiny "zbytočné a znepokojujúce z hľadiska základných práv".

"Je alarmujúce, že sa nepoukazuje aj na iné motívy ako napríklad rasizmus," uviedla Matejková.
Nová legislatíva tiež reguluje islamské náboženské aktivity, a to najmä prostredníctvom povinnej registrácie všetkých imámov, ktorú kritizujú najmä zástupcovia moslimskej komunity.

Sformovanie novej prísnej protiteroristickej legislatívy prisľúbil spolkový kancelár Sebastian Kurz z Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) vlani v novembri po tom, ako odsúdený sympatizant extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) zabil vo Viedni štyroch ľudí.

Rakúske ministerstvo vnútra bolo po novembrovom útoku džihádistu v centre Viedne ostro kritizované za to, že strelca nemonitorovalo alebo nezadržalo – hoci úrady boli upozorňované, že je v kontakte s islamistickými radikálmi zo susedných krajín a že sa pokúšal kúpiť muníciu na Slovensku.

Útočník bol len jedným z približne 150 jednotlivcov, ktorí sa do Rakúska vrátili po tom, čo pokúšali pridať, alebo sa aj pridali, k Islamskému štátu v Sýrii či Iraku. Rakúsko s necelými deviatimi miliónmi obyvateľov má jeden z najväčších počtov bojovníkov IS na počet svojich obyvateľov v Európe.

01 - Modified: 2024-04-22 09:15:43 - Feat.: - Title: Aféra v Rakúsku naberá na obrátkach. Špión mal v mobile aj tajný návod na novičok 02 - Modified: 2024-04-20 13:57:29 - Feat.: - Title: V Rusku stále aktívne pôsobí 35 rakúskych firiem 03 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 04 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 05 - Modified: 2024-04-12 11:32:36 - Feat.: - Title: Tirolská lavínová služba varuje pred "zradnými" lavínami
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 12:40