StoryEditor

Svet sa rozlúčil s Václavom Havlom (video)

23.12.2011, 07:59
Sledovali sme online | V Prahe sa dnes s Václavom Havlom rozlúčil celý svet.

16:15 Koniec online prenosu

 Vážení čitatelia, online reportáž zo štátneho pohrebu prvého českého prezidenta v tejto chvíli končí. Ďakujeme vám za pozornosť pri sledovaní. Zomrel dramatik, filozof, politik a štátnik Václav Havel. Spolu s ním veríme, že pravda a láska zvíťazí nad lžou a nenávisťou. Prajeme pekné prežitie vianočných sviatkov.

 

16:13 Hrá Modlitba pre Martu

 Všetci v sieni povstali. Zdvihla sa opona, nad rakvou je kytica bielych ruží. Hrá pieseň Modlitba pre Martu ...

 

16:03 V sále je zhruba 200 až 300 ľudí

 "Práve nás púšťajú dovnútra. V sieni je zhruba 200 až 300 ľudí, práve začala hrať hudba," hlási z miesta redaktor Vojtěch Soudný.

 

15:59 Pre poľských politikov bol Havel dôležitý

 "Havel bol Poľsku blízky. Jeho názory v protikomunistickej opozícii boli naše názory," povedal po obrade Bogdan Boruszewicz, maršálek poľského senátu a bývalý predák Solidarity. Pre politikov je podľa neho Havel dôležitý ako autorita strážiaca morálku v politike. "Morálka musí hrať v politike väčšiu úlohu, aby nám politikom ľudia viac verili."

 

15:58 Dvere siene sa otvorili

 Vojtěch Soudný, redaktor českých HN z miesta píše, že sa práve otvorili dvere obradnej siene.

 

15:55 Lech Walesa ocenil obrad v katedrále

 Lech Walesa a Tadeusz Mazowiecki si pochvaľovali hudbu, ktorá obrad sprevádzala. "Bola krásna. Keby nebola taká zima, tak by sme chceli, aby bola dlhšia," povedal Walesa.

 

15:45 V budove krematória už je aj Dagmar Havlová

 Hostia smútočného obradu už zaplnili obradnú sieň krematória. Posledná rozlúčka s Václavom Havlom pravdepodobne začne v priebehu niekoľkých minút.

 

15:36 Hostia smútočného obradu vchádzajú do strašnického krematória

 Hostia vchádzakú ľavým vchodom do hlavnej miestnosti krematória. Prišli aj herečky Vlasta Chramostová alebo Jana Brejchová.

 

15:34 Hlas Václava Havla bude chýbať, povedal po pohrebe Walesa

 Európu čaká diskusia o budúcnosti a v nej bude hlas Václava Havla chýbať, povedal po pohrebe novinárom poľský exprezident Lech Walesa.

Ani neviem, či budem môcť po tej ulici chodiť, reagoval na poznámku, že v jeho rodnom Gdansku dnes otvorili Triedu Václava Havla. Po Walesovi už je pomenované gdanské letisko.

 

15:30 Z pražského letiska odlietajú zahraničné delegácie

 Ako prvý odletel francúzsky prezident Nicolas Sarkozy. Odletel aj britský premiér David Cameron. Zhruba do pol hodiny by väčšina zahraničných štátnikov mala odletieť.

 

15:20 Na poslednú rozlúčku dorazili aj herci na čele s Polívkom

 "Smútočný hostia postávajú pred ľavým vchodom do krematória. So sebou majú biele ruže, niektorí majú slzy v očiach. S Havlom sa prišli rozlúčiť herci Bolek Polívka, Veronika Žilková a Martin Stropnický alebo Ivana Uhlířová, ktorá hrala v Havlovom filme Odchádzanie. Prišiel aj filozof Ján Sokol. Dagmar Havlová zatiaľ nedorazila," píše Vojtěch Soudný od strašnického krematória.

 

15:07 Obrad v krematóriu začne zrejme za hodinu

Na mieste sa čaká na rodinu a pozostalých. Motorky odchádzajú, rakva s ostatkami už je vo vnútri. Podľa mestskej polície začne obrad o 16:00.

 

14:55 Havlová s Kocábom vybrali Modlitbu pre Martu

O dramaturgiu súkromného obradu v krematóriu sa postarali Dagmar Havlová a Havlov priateľ, hudobník a politík, Michael Kocáb.

Počas obradu zaznie Modlitba pre Martu alebo Beethovenova Óda na radosť. V Chráme sv. Víta na Pražskom hrade končí posledná rozlúčka s prezidentom Václavom Havlom.

 

14:48 Pohrebný voz práve dorazil do strašnického krematória

 Kolóna s pohrebným vozidlom práve prichádza na miesto poslednej rozlúčky rodiny a priateľov s Václavom Havlom. Ľudia vítajú kolónu potleskom.

 

14:37 Pred krematóriom čaká niekoľko desiatok ľudí

 Pred krematóriom čaká asi 70 ľudí. Okolo postávajú novinári, sú pripravené prenosové vozy. Všetci v čiernom, čakajú na príchod kolóny sa smútočným vozom. Kolóna práve prechádza pražskú magistrálou.

 

14:21 Václav Havel naposledy opúšťa Pražský hrad

 Mercedes s rakvou zosnulého exprezidenta Václava Havla odchádza v kolóne policajtov z Pražského hradu. Ľudia na Hradčanskom námestí stále tlieskajú.

14:20 Končí pohrebná slávnosť na Hrade

Rakva Václava Havla s jeho pozostatkami bude teraz prevezená do strašnického krematória. Tam sa bude konať len súkromný obrad určený pre rodinu a priateľov. Hostia opúšťajú svätovítsku katedrálu. Václava Havla na jeho poslednej ceste z Hradu vyprevádza Dagmar Havlová, ľudia sa lúči potleskom, mlčia.

 

https://www.youtube.com/embed/f8JBwrJmp-Q

 

https://www.youtube.com/embed/ueFBrpHdsRo

 

https://www.youtube.com/embed/62Ky1zHf0Gc

 

14:06 Vojaci odnášajú rakvu s Havlovým pozostatkami

 Príslušníci 4. brigády rýchleho nasadenia odnášajú rakvu s ostatkami Václava Havla.



14:04 Chrámom znie česká hymna, vypaľuje sa 21 sálv

 V Katedrále sv. Víta znie česká hymna. Salvy sú počuť až na pražskej Letnej.

13:55 Hradčanské námestie tlieska prejavom

Po Schwarzenbergovom prejave ľudia spontánne hromadne zatlieskali. Rovnako reagovali aj na smútočnú reč Madeleine Albrightovej. Po úvodnom Klausovom prejave bolo ticho.

 

13:50 Smútočný prejav Madeleine Albrightovej

Madeleine Albrightová, bývalá americká ministerka zahraničia, predniesla smútočný prejav sa spomienkou na Václava Havla. "Ako prezident vdýchol nový život nielen tejto republike, ale aj hlboko zakoreneným tradíciám humanizmu, odkazu Komenského a Masaryka," povedala Albrightová. "V uplynulých dvadsiatich rokoch bol jedným z najviac rešpektovaných mužov na tejto planéte. Jeho dôvtip a láskavosť, múdrosť a hĺbka jeho myšlienok hovorila ku všetkým."



13:48 Schwarzenberg: Havel bol náčelníkom z podstaty

 Karel Schwarzenberg v ďalšej časti uviedol, že Havel bol "náčelníkom z podstaty, nepotreboval na to byť prezidentom, stačilo mu byť prítomný ..."

 "Ďakujeme za slová, ktorými nás prinútil aspoň premýšľať ...," povedal. "Za slová o pravde a láske sa Havlovi mnohí vysmievali. Napriek tomu je to podstata ľudského boja. A ten boj nesmieme nikdy vzdať," uviedol tiež minister.

 

13:41 Smútočný prejav Karla Schwarzenberg

 Minister zahraničných vecí na úvod povedal, že nechce hovoriť o činoch Václava Havla a dodal, že to robili iní. "Chcel by som pripomenúť jeho priateľov. Mnohým chýba," uviedol. Zmienil sa o obyčajných občanoch, "ktorí ho podporili ... ktorí mu dôverovali a vybudovali demokraciu v našej krajine."

 

13:41 Klaus: Odišiel človek, na ktorého budeme spomínať s úctou

 Vo svojom prejave pripomenul hodnoty, za ktoré Havel bojoval. "Vďaka dôslednosti jeho životných postojov ale neodídu. Nemala by odísť myšlienka, že sloboda je hodnotou a univerzálnym princípom. Ak ju berú komukoľvek, kdekoľvek na svete, ohrozujú tak aj našu slobodu. Slobodu je ľahké stratiť, ak sa o ňu nestaráte."

 

13:35 Smútočný príhovor Václava Klausa

13:32 Pohreb Václava Havla prenáša aj CNN

13:17 Duka vyzýva k modlitbe, ktorú sa modlia väzni

 Arcibiskup Duka vyzval k motlibě Otčenáš. Znie v latinčine.

 

13:13 Omša pokračuje

 Dominik Duka číta pri eucharistickej modlitbe, po jeho boku je vidieť aj kardinála Miloslava Vlka.

13:01 Vladislavská sála je plná kvetín

 Miesto na Pražskom hrade, v ktorom sa ľudia mohli lúčiť so zosnulým Václavom Havlom, než bola jeho rakva prenesená do chrámu sv. Víta, zostala plná kvetov a vencov.

 

12:59 Ľudia zapaľujú sviečky pri hrobke Havlovcov

 Ľudia, ktorí dnes prinášajú vianočnú výzdobu na hroby na Vinohradský cintorín sa často zastavujú pri hrobke Havlovcov, kde bude odpočívať exprezident Václav Havel. Pri hrobke zapaľovali sviečky a ticho si medzi sebou šepkali.

 

12:46 Duka: Budem obhajovať Tvoje hodnoty

 "Ďakujeme Ti za ochrannú ruku, ktorú si nad nami držal. Prosím, maj ruku aj naďalej pripravenú. Trebárs ju ešte budeme potrebovať," povedal Duka.

"Sám za seba Ti chcem povedať, že s Božou pomocou budem chrániť hodnoty, pre ktoré si žil. Pravdu, lásku, spravodlivosť a úctu ku každému človeku predovšetkým," sľúbil.



12:41 Duka spomenul väznenie Václava Havla

Dominika Duka a Václava Havla spájal ich pobyt vo väzení. Väzeň číslo 655 Václav Havel a väzeň číslo 9658 Dominik Duka sa totiž zišli na začiatku osemdesiatych rokov v plzenskej väznici na Boroch.

"Som Ti Václav vďačný za väzenské chvíle vtedy a tam a za dnešnú slobodu tu a teraz", hovorí Duka.

 

12:33 Katedrálou znie Aleluja

 Katedrálou sa nesie zborový spev pred evanjeliom - Aleluja (GF Händel: Mesiáš). Všetci v katedrále stoja.



12:29 Minúta ticha na Václavskom námestí

 


12:22 Na poludnie sa Česko na minútu zastavilo

 Česko si úderom poludnia uctilo pamiatku zosnulého bývalého prezidenta Václava Havla minútou ticha. V rovnakej chvíli sa rozozneli sirény a tiež zvony na všetkých pražských kostoloch.

 

12:23 Dagmar Havlová s dcérou Ninou

 


12:21 Vojaci pripravujú slávnostné salvy

 Vojaci posádkového veliteľstva pripravujú v Lobkovickej záhrade kanóny, aby vzdali poctu bývalému prezidentovi Václavovi Havlovi vystrelením 21 sálv.

12:13 Josef Abrhám s pohnutím v hlase číta z knihy Job

 Úryvok z knihy Job prečítal Josef Abrhám.



12:05 Hovorí zástupca Vatikánu Giovanni Coppa

 Zástupca Vatikánu - bývalý veľvyslanec a apoštolský nuncius Giovanni Coppa vzdáva prejavom hold exprezidentovi Václavovi Havlovi. Najprv predniesol odkaz od pápeža Benedikta XVI v anglickom jazyku a potom aj v českom preklade ..

Potom ešte pripojil aj osobný odkaz pápeža, že spomína na Václava Havla a že prejavuje sústrasť rodine zosnulého prezidenta, prezidentovi Klausovi aj celému českému národu.

12:01 Dominik Duka začal omšu

 Dominik Duka začína znamením kríža zádušnú omšu za Václava Havla. Dominika Duka a Václava Havla spájal ich pobyt vo väzení. Posledný vzájomný exkluzívny rozhovor natočila Česká televízia 11. novembra v intímnom prostredí podkrovného bytu arcibiskupského paláca, ktorý mal práve väzenskú celu symbolicky pripomínať.

12:00 Znejú zvony Chrámu sv. Víta

 Česko drží minútu ticha. V svätovítskej katedrále sa rozozneli zvony.

 

12:00 Začína zádušná omša

 Minútou ticha a za sprievodu zvonov z celej Českej republiky práve začína zádušná omša za zosnulého Václava Havla.



11:58 Duka v čiernom

Arcibiskup Dominik Duka bude slúžiť zádušnú omšu v liturgickom rúchu čiernej farby.



11:54 Česká filharmónia pod taktovkou Jiřího Bělohlávka

Česká filharmónia sa na vykonanie smútočného Requiem od Antonína Dvořáka pod taktovkou dirigenta Jiřího Bělohlávka pripravovala dva dni v pražskom Rudolfíne. Vzhľadom k tomu, že sa má teplota v chráme pohybovať okolo nuly, hudobníci budú stáť na vyhrievaných kobercoch.

 

11:52 Ďalší hostia: Singer, Švejnar aj Gott

Medzi smútočnými hosťami sú aj guvernér ČNB Miroslav Singer, prezidentský kandidát z roku 2008 Jan Švejnar, šéf Ústavného súdu Pavel Rychestký aj niekdajší šéf Havlovej prezidentskej kancelárie Ivo Math. Přítiomni sú aj speváci Karel Gott a Petr Hapka.


11:49 Znie Requiem Antonína Dvořáka

Smútočnú omšu pre sóla, zbor a orchester b-moll, Opus 89 je veľká vokálno inštrumentálne skladba, ktorú Dvořák skomponoval na začiatku vrcholného obdobia svojej tvorby v roku 1890. Premiéra sa uskutočnila v októbri 1891 v Birminghame, kde ju autor sám dirigoval. Neviaže sa k žiadnej konkrétnej osobe, ani udalosti, ale všeobecne odráža otázku ľudského bytia, žiaľu, útechy v smrti, umieranie i nádej.

 


11:46 Do katedrály vošiel aj Sarkozy

V túto chvíľu sa dostavil medzi hostí do Chrámu sv. Víta aj francúzsky prezident Nicolas Sarkozy.



11:45 Dagmar Havlovú odprevadil Jindřich Forejt

Vdova po prezidentovi Dagmar Havlová v sprievode Henricha Forejta vošla do svatovítského chrámu. Zasadla do prednej lavice pred oltár.



11:44 Americká delegácia vošla do chrámu

V tejto chvíli vchádza americká delegácia manželov Clintonovcov spolu s Madeleine Albrightovou a veľvyslancom Normanom Eisenom.

 

11:41 Spomína Lou Reed, spevák a skladateľ

"Bol trieda. Vodca, mysliteľ, rečník, veľmi odvážny. A zároveň vtipný a milý."


11:36 Práve dorazila Dagmar Havlová

Na Pražský hrad dorazila vdova po Václavovi Havlovi, Dagmar Havlová.


11:35 Premiér Nečas vstúpil, po ňom Cameron

Na pohreb práve prišiel český premiér Petr Nečas. Chvíľu po ňom vstúpil do katedrály sv. Víta aj jeho britský kolega David Cameron. Spolu s ním je aj bývalý premiér John Major. Britskú delegáciu doplnil český veľvyslanec vo Veľkej Británii Michael Žantovský.

11:29 Slovenská delegácia vstúpila do katedrály


Na Hrad dorazila už aj slovenská delegácia. Je v nej prezident Gašparovič, premiérka Radičová aj bývalý prezident Rudolf Schuster.

11:24 Do Chrámu sv. Víta dorazil liturgický sprievod

Liturgický sprievod z Arcibiskupského paláca, v ktorého čele šiel pražský arcibiskup Dominik Duka dorazil do katedrály. Presne na poludnie začne Rekviem Antonína Dvořáka zádušnú omšu.

11:23 Renée Fleming, americká operná speváčka
Václav Havel bol zosobnením toho, čo prislúchalo len niekoľkých málo historickým postavám: mal dušu umelca a predstavivosť vizionára.

Bolo mi cťou pre neho pri niekoľkých príležitostiach spievať, zakaždým sa mi to mnohonásobne vrátilo prostredníctvom prílivu nádeje a obnovenej viery v dobro ľudskosti. Nech jeho život inšpiruje mnoho ďalších.

11:21 Walesa o Havlovi: Ďakujem, že mi osud dovolil ťa spoznať
Ikona boja proti komunizmu v Poľsku Lech Walesa ďakuje osudu za to, že mu dovolil spoznať najznámejšieho československého disidenta Václava Havla. Walesa, prvý nekomunistický prezident Poľska po roku 1989, to dnes pred odletom na Havlov pohreb povedal v poľskom rádiu TOK FM.

11:19 Katedrála sv. Víta sa postupne zapĺňa
Okrem zahraničných hostí sú medzi pozvanými pražský primátor Bohuslav Svoboda, speváčka Lucie Bílá. Je tam aj bývalý guvernér ČNB a volebný líder TOP 09 v Prahe Zdeněk Tůma, ktorého Havel vo voľbách podporoval. Havlov priateľ Pavel Landovský je v chráme na invalidnom vozíku.

11:13 Ruský ombudsman pri katedrále
Krátko pred štvrť na dvanásť do Katedrály sv. Víta prišiel aj jediný zástupca Ruska - ombudsman Vladimir Lukin.

11:13 Spisovateľ Elie Wiesel: Havel symbolizoval nádej
"Spomínam si na naše stretnutie v Paríži a v Hirošime. Naše stretnutia po svete, ktoré predchádzali pražskej konferencii Forum 2000, ktorej som sa zúčastnil, napĺňali všetkých účastníkov pýchou. Prítomnosť Václava Havla symbolizovala nádej."

11:06 Slovenská delegácia už je aj v Prahe
Delegácia Slovenska dorazila vládnym špeciálom Jak-40. Slovenská delegácia je jedna z najpočetnejších, je v nej prezident Ivan Gašparovič, premiérka Iveta Radičová, podpredseda Národnej rady Milan Hort, Mikuláš Dzurinda, Rudolf Schuster a Milan Čič.

11:03 Pozval dalajlámu, aj keď sa ostatní báli
Jan Hap dnes prišiel autom z Vysočiny, aby naposledy si uctil Havlovu pamiatku. "Havla som si vážil pre jeho ľudskosť a prístup v politike. Pozval dalajlámu aj keď ho všetci kritizovali, báli sa, že Čína s nami preruší styky. Pokiaľ ľudia ako Havel nebudú, tak grázli budú po celom svete stále," zveril sa reportérke Monike Ďuríčková.

11:02 Národné múzeum vzdáva hold Havlovi
Na priečelí Národného múzea v Prahe bol dnes zavesený veľkoplošný portrét zosnulého exprezidenta.



 11:00 Francúzske prekvapenie: Alain Delon
Zaujímavosťou medzi zahraničnými účastníkmi je aj prítomnosť francúzskeho herca Alaina Delona, ktorý dorazil spolu s prezidentom Nicolasom Sarkozym. Delon sa s Havlom niekoľko rokov priatelil.


10:58 Poliaci otvorili Triedu Václava Havla

 Fotografia z dnešného otvorenia Triedy Václava Havla v poľskom Gdansku. Napravo stojí primátor mesta Pawel Adamovicz.

10:56 Na letisku pristalo lietadlo s nemeckým prezidentom
Do Prahy dorazila aj nemecká delegácia na čele s prezidentom Christianom Wulffom.

V českej metropole už sú tiež korunný princ Belgicka a podpredseda belgickej vlády.
 

10:51 Prípravy na liturgický sprievod vrcholia
V Arcibiskupskom paláci sa zhromažďujú rehoľníci, kňazi, biskupi a vyšší rehoľní predstavení, ktorí sa zúčastnia liturgického sprievodu. Ten vyjde z kaplnky Arcibiskupského paláca smerom do Chrámu sv. Víta o 11:30. Na jeho čele pôjde pražský arcibiskup Dominik Duka.


10:51 Na Havlov pohreb dorazil premiér Cameron
Na ruzyňskom letisku práve pristal britský špeciál premiéra Davida Camerona. V Prahe už je aj delegácie Európskej únie.
 

10:50 Suzanne Vega už je na Hrade
Na Pražský hrad už dorazila americká pesničkárka Susan Vega, píše server iDnes. II. hradným nádvorím prešiel aj expremiér Mirek Topolánek, exšéf zelených Martin Bursík s partnerkou Katarínou Jacques, súčasný šéf zelených Ondřej Liška alebo dokumentaristka Olga Sommerová.


10:49 HBO Comedy prerušuje vysielanie
Káblová televízia HBO Comedy prerušila kvôli poslednej rozlúčke s Václavom Havlom vysielanie. Na Twitteri kolujú snímky obrazovky:


"Vážení diváci, v živote sú bohužiaľ chvíle, kedy musí ísť zábava na čas stranou," uviedla televízia.

10:48 Sloboda dorazil do svätovítskeho chrámu
Pražský primátor Bohuslav Svoboda prišiel i s manželkou do Katedrály sv. Víta.
 

10:44 Prezidentský špeciál Francúzska
Na ruzynskom letisku pristál francúzsky vládny špeciál. Airbus A330 priviezol prezidenta Nicolasa Sarkozyho.

10:43 Skauti si pripomenú V. Havla ako brata Chrobáka
Havla totiž, ako člena vodáckeho oddielu, prezývali Chrobák. Traja skautskí vlajkonosiči sa zúčastnia aj smútočného obradu v svätovítskej katedrále, ostatní si dnes na uctenie Havlovej pamiatky oblečú skautské rovnošaty. Jan Haken, člen Skautov potvrdil, že za chvíľu príde na Hrad skupina asi sto skautov, aby si uctili Havlovu pamiatku.

10:37 Pristálo lietadlo so Sarkozym
Do Prahy dorazil už aj francúzsky prezident Nicolas Sarkozy. Tesne pred ním pristál tryskáč so slovenskou delegáciou.   
 

10:17 Manželia Clintonovci odchádzaz letiska
Americký veľvyslanec Norman Eisen s manželkou privítal manželov Clintonovcov. Spoločne potom všetci nasadli do pristavených limuzín a za sprievodu bodyguardov a polície mieria na Pražský hrad.


Kvetiny vo Vladivskej sále

10:04 Pristál bývalý poľský prezident Lech Walesa
Delegácia z Poľska už je na ruzynskom letisku. Tvoria ju bývalý prezident Lech Walesa,  Bogdan Borusewicz a bývalý predseda vlády Tadeusz Mazowiecki.

09:59 Clintonovci a Albrightová v Prahe
S miernym predstihom pristála americká delegácia. K manželom Clintonovcom a bývalej ministerke zahraničia Albrightovej sa pripojí Norman Eisen, veľvyslanec USA v Česku. Tesne pred nimi na plochu ruzyňského letiska dosadol holandský špeciál.

09:43 Su Ťij poslala V.H. kyticu ruží
Hlboký zármutok nad smrťou Václava Havla vyjadrila tiež dlhoročná barmská disidentka Do Aun Schan Su Ťij. Havlovi poslala kyticu ruží a vzdáva česť jeho pamiatke.

"Pán Havel bol dlhodobým podporovateľom Su Ťij a prodemokratického hnutia v Barme. Svojim vplyvom pomáhal otázku ľudských práv v Barme vnášať do väčšieho povedomia Európy i celého sveta," uviedla vo vyhlásení riaditeľka barmského centra Sabe Soe v Prahe.


 09:38 Pozostatky Václava Havla opúšťajú Španielsku sálu

Na III. nádvorí Pražského hradu práve vyšla hradná stráž, ktorá nesie štátne vyznamenanie Václava Havla. Za ňou potom vychádzajú vojaci, ktorí prenášajú rakvu s ostatkami Václava Havla do svätovítskej katedrály.
 

 09:22 Poliaci venujú pohrebu pozornosť

"Nad rakvou zosnulého Václava Havla dnes prehovorí jeho najväčší politický protivník - Václav Klaus," píše najväčší poľský denník Gazeta Wyborcza. Ten obšírne informuje o prípravách pohrebu, o smútku Čechov aj o živote a diele českého politika a dramatika.
 

09:22 Cameron: Na tie silné okamihy z Václavského námestia nezabudneme

Keď sa o Havlovom úmrtí dozvedel David Cameron, bol vraj "hlboko zarmútený". O V.H. povedal, že "svoj život zasvätil ľudskej slobode". "Nikto z mojej generácie nikdy nezabudne tie silné okamihy z Václavského námestia pred dvadsiatimi rokmi," vyhlásil Cameron. "Havel vyviedol český ľud z tyranie. A pomohol na náš kontinent vstúpiť slobode a demokracii," dodal.

 

09:15 Havel bol dobrým prezidentom, myslí si 90 percent Čechov

 Deväť z desiatich Čechov hodnotí pôsobenie Václava Havla v prezidentskom úrade kladne. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti SC & C pre ČT. Pre 23 percent opýtaných bol Havel dobrým prezidentom a pre 12 percent vynikajúcim. Ďalších 11 percent ľudí vyzdvihlo jeho ľudskosť.

 

09:09 Polícia: Zatiaľ žiadne dopravné komplikácie

 Polícia v súvislosti s pohrebom prvého českého prezidenta Václava Havla zatiaľ nezaznamenala žiadne dopravné, ani iné komplikácie. Uviedla to hovorkyňa policajného prezídia Veronika Hodačová. Podľa nej polícia očakáva len krátkodobé dopravné obmedzenia kvôli prílete zahraničných hostí na trase z ruzyňského letiska na Pražský hrad, kde sa pohreb uskutoční.

 

09:05 Francúzi, Belgičania aj Clintonovi na palube

 O 10:15 by mali na Ruzyni pristáť hneď tri vládne stroje. Okrem francúzskeho airbusu ešte Belgický Embraer 135 a americký Boeing 757. Na palube by mali byť manželia Clintonovci.

 

09:04 V Prahe sú nasadené stovky policajtov

 Až 900 policajtov bude dnes zabezpečovať bezpečnosť v uliciach Prahy. Do akcií spojených s pohrebom bude celkovo zapojených 2000 policajtov.

 

09:04 Biskup Malý ocenil na Havlovi statočnosť a záujem o prenasledovaných

 Václav Havel sa podľa biskupa Václava Malého neuzavrel do seba a snažil sa do poslednej chvíle vnímať, čo sa okolo neho deje. Pomocný biskup pražský Malý sa s Havlom prvýkrát stretol v roku 1978, dnes sa s ním naposledy rozlúči na zádušnej omši pri smútočnom obrade v katedrále sv. Víta na Pražskom hrade.

 

09:02 Štátny smútok budú držať aj Slováci

 Aj Slovensko si uctí pamiatku posledného československého prezidenta Václava Havla štátnym smútkom, ktorý vláda vyhlásila od 8:00 do 18:00. Prejaví sa stiahnutím vlajok na pol žrde. V čase piety sú potom zakázané hazardné hry. Prední slovenskí politici, vrátane prezidenta Ivana Gašparoviča a premiérky Ivety Radičovej sa v Prahe zúčastnia poslednej rozlúčky s Havlom.

 

08:58 Ruzyňské letisko sa pripravuje na prílet štátnikov

 Ruzyňské letisko čaká najväčší nápor vládnych špeciálov medzi desiatou a jedenástou hodinou. V 10:05 naplánovaný prílet Challenger chorvástkej vlávdy, päť minút po ňom C-27 J Spartan litovskej armády, z Francúzska priletí veľký Airbus 330 o 10:15.

 

8:46 Cestu z letiska na Hrad lemujú policajti

 Križovatky a kľúčové dopravné uzly na ceste z Ruzyně na Pražský hrad strážia policajti. pripravení vypínať semafory kvôli prechádzajúcim hosťom smútočného obradu.

01 - Modified: 2004-07-01 08:12:06 - Feat.: 0 - Title: Limit na poistné živnostníkov je nižší 02 - Modified: 2004-07-01 08:18:22 - Feat.: 0 - Title: Poslanci zmenili plány Ruska s kapitálovým trhom 03 - Modified: 2004-07-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: ZAUJÍMAVOSTI 04 - Modified: 2004-07-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hitzfeld nebude trénovať Nemecko 05 - Modified: 2004-07-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Frank de Boer dres oranjes už neoblečie 06 - Modified: 2004-07-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: MS v hokeji lákali Čechov viac 07 - Modified: 2004-07-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ohlasy európskych médií 08 - Modified: 2004-07-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koniec slávnej holandskej generácie 09 - Modified: 2004-07-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Napodobní Portugalsko Platiniho mušketierov?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 21:41