StoryEditor

Dvojička Zeme má atmosféru

18.05.2011, 00:00
Autor:
(NP)(NP)

Vzdialená planéta, ktorá dala ľuďom najväčšie nádeje na objavenie mimozemského života, má zrejme bohaté zásoby vody. Nielenže je totiž v optimálnej vzdialenosti od svojej materskej hviezdy, ale má aj atmosféru, ktorá dokáže vodu na povrchu udržať v kvapalnom stave. V najnovšom čísle magazínu Astrophysical Journal Letters o tom informoval tím francúzskych vedcov.

Planéta Gliese 581d (na vizualizácii) objavená pred štyrmi rokmi leží "iba" 20 svetelných rokov od Zeme. Experti ju už skôr označili za dvojičku našej planéty, keďže okolo materskej hviezdy Gliese 581 obieha v obývateľnej zóne. Nie je teda na nej ani príliš horúco, ani priveľká zima na to, aby sa tam mohol vyvinúť a udržať život.

Vedci však doteraz netušili, či planéta má vlastnú atmosféru. Teraz získali dôkazy, že atmosféra na nej skutočne je. Urobili tak prostredníctvom počítačovej simulácie, ktorá ukázala, že planéta si dokáže udržať vysokú koncentráciu oxidu uhličitého. Práve ten je zárukou toho, že na planéte panujú podmienky vhodné pre existenciu oceánov tekutej vody, oblakov aj dažďových zrážok.

Gliese 581d je navyše šesťkrát ťažšia a dvakrát väčšia než naša Zem. Má teda dostatočne silnú gravitáciu na to, aby si atmosféru udržala. Planéta obieha okolo svojej hviezdy vo vzdialenosti štrnásťkrát menšej ako Zem okolo Slnka. Vďaka tomu tam trvá jeden rok len 13 pozemských dní. Hviezda Gliese 581 je však na rozdiel od Slnka menšia a chladnejšia. Preto na povrchu jej súpútnika môžu byť podmienky priaznivé pre život.

Pozornosť vedcov priťahuje aj ďalšia planéta tohto hviezdneho systému Gliese 581g, ktorú objavili minulý rok. Tá leží priamo uprostred zóny umožňujúcej život.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 08:33