StoryEditor

Cameron nachystal plán brexitu - referendum

14.01.2013, 23:00

Británia pripravila plán odchodu krajiny z Európskej únie. Po oficiálnom odmietaní londýnskou vládou napokon ustúpila euroskeptickým tlakom a vyhlási referendum o zotrvaní krajiny v Európskej únii, citujú britské médiá ľudí z blízkosti premiéra Davida Camerona.

Šéf vlády má podľa nich oznámiť svoj plán brexitu počas návštevy holandského Haagu na budúci týždeň v stredu.

Tlaky lobistov
Referendum by mala krajina vypísať na rok 2018, a to vtedy, ak zostanú Cameronovi konzervatívci pri moci aj po voľbách v roku 2015. „Cameron je pod silným vplyvom lobingu, pre ktorý by malo vystúpenie z EÚ veľmi negatívne dôsledky. Vypísaním záväzného referenda, ktoré má veľkú šancu byť úspešné, by však tieto tlaky musela vláda ignorovať a musela by sa riadiť vôľou ľudu,“ povedal pre HN analytik Vít Dostál.

Britský premiér má v Haagu vystúpiť s dôležitým prejavom o svojom pohľade na budúcnosť Európy. Súčasťou prejavu bude podľa zdrojov práve oznámenie referenda. Analytici tvrdia, že Cameron tak reaguje na rastúci euroskepticizmus britských voličov. Ich opakujúce sa dožadovanie prehodnotenia zmlúv Británie s EÚ už pritom v minulosti vyvolávalo obavy, že Londýn smeruje k vystúpeniu z únie.

Samotný Cameron však doteraz médiám tvrdil, že krajina by mala ostať súčasťou európskeho spoločenstva a obnoviť vzťahy medzi Londýnom a Bruselom.

Vzdor Britov
Britskej spravodajskej stanici BBC Cameron včera povedal, že jeho vláda chce získať naspäť niektoré právomoci prevzaté Bruselom. Podľa jeho slov by však nebolo v záujme Británie, aby z únie vystúpila. „Ako politik máte voľbu buď odtiaľ vystúpiť, alebo viesť debaty a usilovať sa o zmeny, ktoré budú dobré pre Britov aj Európu. Dáte tak ľuďom možnosť o tom rozhodnúť. Alebo môžete strčiť hlavu do piesku a dúfať, že tieto debaty prejdú,“ povedal premiér.

Jeho politický súper, šéf opozičných labouristov Ed Miliband ešte v nedeľu pre BBC uviedol, že Cameronove snahy o získanie právomocí z Bruselu sú začiatkom cesty, ktorá vyústi do odchodu Británie z Európskej únie.

Brusel mal pritom problémy s Londýnom už aj v minulosti. Briti napríklad blokovali rozpočet únie s odôvodnením, že pre Veľkú Britániu nie je výhodný. 

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:27