StoryEditor

Cameron odkázal EÚ, nech sa pripraví na brexit

18.12.2012, 23:00

Hrozba brexitu, teda vystúpenia Británie z Európskej únie, je čoraz reálnejšia. Po prvýkrát to verejne pripustil britský premiér David Cameron, ktorý tým potvrdil úsilie Britov dištancovať sa od problémov zadlženej únie. Cameron je totiž v krajine vystavený tlaku, aby o zotrvaní v EÚ rozhodli Briti v dohľadnom čase v referende. Experti sa však obávajú, že by tým potvrdili dlhodobé protieurópske nálady krajiny. "Briti mali odjakživa odstup od celého procesu európskej integrácie. Posledné vyjadrenia Camerona potvrdzujú, že myšlienka odtrhnutia je živá aj v britskej vláde," povedal pre HN český politológ Zdenek Zbořil.

Usporiadanie referenda
Po špekuláciách o hrozbe brexitu tak verejne Cameron pripustil, že Británia si vie predstaviť rozviazanie spolupráce s Bruselom. On sám si to vraj nepraje, no politická vôľa je silná. "Mali by sme prijať rozhodnutie zostať v Európskej únii. Keď sa nám však časť vzťahu s Európou nepáči, nemali by sme sa báť vstať a povedať to," povedal britský premiér. Podľa zahraničných médií tak reagoval na slová svojho vnútrostraníckeho vyzývateľa, londýnskeho starostu Borisa Johnsona. Ten cez víkend pre BBC vyhlásil, že odchod Británie z EÚ by nebol koncom sveta.

Podľa analytikov hrá Cameron na dve strany. Hoci zatiaľ usporiadanie referenda odmieta, jeho konzervatívnej strane uberá hlasy voličov práve Strana pre nezávislosť Spojeného kráľovstva, ktorá je voči Bruselu omnoho kritickejšia. Prieskumy totiž ukazujú, že až polovica Britov by si vystúpenie z európskeho spoločenstva priala.

Problémoví Briti
Brusel však hnevá tvrdohlavosť Britov už dlhodobejšie. Šéf londýnskej vlády totiž odmieta kompromisy pri zostavovaní nového sedemročného rozpočtu EÚ. Viaceré krajiny únie vrátane Slovenska dokonca pripúšťajú, že ak sa Londýn nebude správať konštruktívne, pripravia rozpočet bez neho. To však zatiaľ, zdá sa, nie je možné, keďže európsky rozpočet by mali členské štáty schváliť spoločne. Okrem toho sa Briti nechcú prispôsobiť ani ďalším pravidlám. Nevstúpili do eurozóny, mali vážne výhrady k bankovej únii a vydobyli si množstvo výnimiek napríklad v oblasti európskeho práva. Britom už preto z Bruselu pohrozili, že pri svojej neochote dohodnúť sa bude Európa konať bez nich. Lídri eurozóny preto volajú po obmedzení nadvlády londýnskeho finančného centra nad biznisom s eurom a chcú ho dostať pod kontrolu sériou regulácií. Nina Haceková

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 15:40