StoryEditor

Peňažného bossa zavreli v "hrobke"

18.05.2011, 00:00
Šéf menového fondu Strauss-Kahn strávil prvý deň v obávanej newyorskej väznici Rikers.

Z najluxusnejších apartmánov svetových hotelov do malej tmavej „hrobky“. Šéf Medzinárodného menového fondu Dominique Strauss-Kahn strávil včera prvý deň v obávanej newyorskej väznici na ostrove Rikers.

V cele veľkej 12 štvorcových metrov sa silný muž svetovej ekonomiky ocitol pre podozrenie z pokusu o znásilnenie hotelovej chyžnej.

V jednej z ciel, ktoré si pre ich minimálnu rozlohu a povesť väznice vyslúžili prezývku hrobky, si 62-ročný Strauss-Kahn posedí minimálne do piatka. Práve vtedy sa totiž začne ďalšie súdne konanie v jeho kauze. „Tieto cely sú pochmúrne, hlučné a nebezpečné. Väznica je preplnená a jedlo strašné. Sú tam skutočne ťažké mreže a vráta, ktoré rinčia vždy, keď ich zatvárajú alebo otvárajú,“ povedal pre americké médiá známy obhajca Gerald Lefcourt.

Sám v cele
Francúzsky socialista bude vo svojej cele sám. „Nie je to preto, že by sme zadržaného chceli pripraviť o kontakt s ostatnými ľuďmi. Chceme zabrániť tomu, aby ho pre jeho vysoké postavenie napadli alebo zranili iní väzni,“ dodal pre médiá hovorca jednej z najväčších väzníc na svete. Zároveň ubezpečil, že Strauss-Kahn nebude musieť celý čas tráviť sám vo svojej cele. Vždy, keď ju opustí, ho však z bezpečnostných dôvodov bude sprevádzať ochranka.

O prípadnom prepustení Straussa-Kahna budú sudcovia rozhodovať najskôr v piatok. V pondelok zamietli žiadosť jeho obhajoby o prepustenie na kauciu vo výške milión dolárov. Báli sa toho, že by Francúz mohol utiecť do Európy. V Spojených štátoch ho obžalovali zo sexuálneho napadnutia, pokusu o znásilnenie a ďalších činov, za čo mu v prípade odsúdenia hrozí až do 25 rokov väzenia.

Obhajcovia však tvrdia, že majú jasné dôkazy, ktoré ich klientovi zaistia okamžité oslobodenie. Môže vraj dokázať, že v čase údajného útoku na chyžnú sa nachádzal na úplne inom mieste.

Muž s veľkou autoritou
Zatknutie a obvinenie šéfa menového fondu zaskočilo aj jeho súčasných či bývalých spolupracovníkov. A to napriek tomu, že o jeho slabosti pre ženy sa všeobecne vedelo. „Samozrejme, že ma táto správa prekvapila. Treba si však počkať na rozhodnutie súdu. Takýchto prípadov bolo veľa, najmä v Spojených štátoch. Nakoniec sa ukázalo, že obvinený nič nespáchal, a vrátil sa späť na svoj post,“ povedal pre HN bývalý guvernér Národnej banky Slovenska Ivan Šramko.

Ten v čase svojho šéfovania našej centrálnej banke bol zároveň guvernérom Medzinárodného menového fondu a so Straussom-Kahnom sa pomerne často stretával. „Vždy mal veľkú charizmu a autoritu. Určite, ľudia na takýchto pozíciách musia pôsobiť dominantne. Svoje úlohy však vždy dokázal plniť profesionálne,“ dodal Šramko.

01 - Modified: 2004-04-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Drahá škola i život 02 - Modified: 2004-04-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nemecko 03 - Modified: 2004-04-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako čítať obaly a etikety potravín 04 - Modified: 2004-04-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kopírujú pivovary
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:11