StoryEditor

Rusko by malo vstúpiť do WTO do konca roka

04.10.2011, 07:13
Autor:
TASRTASR
Rusko podľa amerického splnomocnenca pre obchod Rona Kirka vstúpi do Svetovej obchodnej organizácie (WTO) ešte v tomto roku.

Na pondelkovom stretnutí s členom ruskej vlády vyjadril Kirk presvedčenie, že Moskva v blízkom čase vyrieši zostávajúce otázky týkajúce sa jeho členstva vo WTO.

Záverečné prístupové rokovania sa sústreďujú na témy, ako sú ruské dovozné kvóty na mäso, až po obavy USA a EÚ z vládnych investičných opatrení v ruskom automobilovom priemysle.

"Rusko urobilo veľký pokrok na ceste pristúpenia (k WTO)," uviedol americký predstaviteľ po rokovaní s ruským vicepremiérom Igorom Šuvalovom.

Hlavnou prekážkou pre záverečnú dohodu sú výhrady a politické obavy Gruzínska, ktoré s Ruskom v auguste 2008 zviedlo krátku vojnu.

"Veľvyslanec Kirk vyjadril presvedčenie, že zostávajúce otázky, vrátane uspokojivého vyriešenia dvojstranných diskusií medzi Ruskom a Gruzínskom, budú zodpovedané konštruktívne a spôsobom umožňujúcim Rusku splniť cieľ uzavrieť vyjednávania o vstupe do WTO do konca roka," uviedol Kirkov úrad.

Minulý mesiac gruzínsky veľvyslanec v Ženeve však napísal ostatným členom WTO, že nedošlo k žiadnemu prelomu v rokovaniach oboch krajín v otázke hraničných kontrol. Tbilisi je s Moskvou v spore o odštiepenské proruské republiky Južné Osetsko a Abcházsko.

Zdroj: Reuters

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 11:30