StoryEditor

Obama pýtal za VIP vstupenku na inauguráciu milión dolárov

21.01.2013, 23:00

Milión dolárov pre súkromné firmy a štvrť milióna pre jednotlivcov. Toľko stáli Američanov najdrahšie vstupenky na včerajšiu inauguráciu prezidenta Baracka Obamu. Od bohatých sponzorov chcel staronový šéf Bieleho domu vyzbierať zhruba 50 miliónov dolárov, aby zaplatil trojdňové ceremónie. Minulý rok pritom väčšinu nákladov zaplatila práve prezidentská kancelária.

Obama mal pritom počas slávnostného vstupu do svojho druhého funkčného obdobia skutočne elitných hostí. Popri politikoch ho prišli podporiť viacerí biznismeni známi tým, že sú stúpencami demokratického tábora. Na inaugurácii vystúpili viacerí umelci ako Beyoncé, ktorá zaspievala americkú hymnu, či jej kolegyne Katy Perry alebo Alicia Keys.

Rovnako, ako aj v nedeľu v Bielom dome, aj včera Obama zložil sľub do rúk predsedu Najvyššieho súdu USA Johna Robertsa. V nedeľu ho pritom sledovala len najbližšia rodina a niekoľko hostí, teraz to bolo okolo 600-tisíc ľudí priamo pred washingtonským sídlom Kongresu a ďalšie desiatky miliónov pri televíznych obrazovkách na celom svete. „Bude zaujímavé sledovať, ako si Obama bude počínať počas druhého funkčného obdobia. Nebude mať zviazané ruky, pousiluje sa vybudovať si imidž, ktorým sa zapíše do dejín,“ povedal pre HN Rastislav Káčer, bývalý veľvyslanec v Spojených štátoch a prezident Slovenskej atlantickej komisie.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 17:01