StoryEditor

Egypťania protestovali proti zatknutiu prominentného blogera

31.10.2011, 23:00
Autor:
TASRTASR

Viac ako 2000 Egypťanov pochodovalo dnes večer ulicami Káhiry na protest proti zatknutiu prominentného blogera a aktivistu. Demonštranti skandovali heslá požadujúce ukončenie vojenskej vlády v Egypte.

K protestu došlo deň po tom, ako úrady nariadili 15-dňovú vyšetrovaciu väzbu pre aktivistu Alá Abdala Fataha. Známy bloger je podozrivý z toho, že podnietil krvavé zrážky medzi koptskými kresťanmi a egyptskou armádou v Káhire z 9. októbra.

Alá Abdal Fatah (29) mal údajne navádzať kresťanských demonštrantov k útoku na vojakov. Pri zásahu bezpečnostných síl prišlo o život 27 ľudí, prevažne kresťanov. Aktivistovi stúpenci obvinenia odmietajú a tvrdia, že vládnuca vojenská rada sa len snaží umlčať jedného zo svojich najrazantnejších kritikov.

Nespokojenci pochodovali k centrálnemu námestiu Tahrír, odkiaľ sa presunuli k neďalekej väznici, kde je aktivista zadržiavaný.

Abdal Fatah na svojom internetovom blogu roky bojoval proti režimu bývalého prezidenta Husního Mubaraka. Od februárového pádu Mubarakovho režimu sa terčom jeho kritiky stala nová vojenská vláda krajiny.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 00:21