StoryEditor

Londýnske nepokoje sa rozšírili do Birminghamu

08.08.2011, 22:33
Autor:
TASRTASR

Skupina útočníkov dnes rozbíjala výklady a kradla tovar z obchodov v Birminghame severne od Londýna. Ide o prvý prejav toho, že londýnske násilnosti sa rozšírili za hranice britskej metropoly, oznámila agentúra Reuters.

"Na viacerých miestach v centre (Birminghamu) sa terčom útokov stalo niekoľko obchodných prevádzok. Rozbitých bolo niekoľko výkladov a došlo ku krádeži majetku," uvádza sa vo vyhlásení westmidlandskej polície.

V Londýne sa násilnosti dnes vystupňovali a rozšírili do nových oblastí. Mladíci v kapucniach tretiu noc po sebe zapaľovali autá a budovy, policajtov ostreľovali zábavnou pyrotechnikou a rabovali obchody. V chudobnej štvrti Peckham na juhu Londýna násilníci zapálili najmenej jednu budovu. K nepokojom došlo aj v štvrti Hackney na východe mesta a Lewisham na juhu.

Podnetom na vznik nepokojov bola smrť 29-ročného Marka Duggana, ktorého vo štvrtok v Tottenhame na severe Londýna zastrelil policajt. Podľa polície strieľal otec štyroch detí na jej príslušníkov ako prvý, mnohí demonštranti však tomuto tvrdeniu neverili. Komisia, ktorá vedie interné policajné vyšetrovanie, v nedeľu večer oznámila, že na mieste našli "nepolicajnú" strelnú zbraň. Správy médií naznačujú, že smrť Duggana mohla nasledovať po prestrelke.

Pôvodne pokojné protesty proti zastreleniu Duggana prepukli v sobotu večer do rozsiahlych výtržností v Tottenhame. Násilnosti sa preniesli do ďalších častí Londýna - do štvrte Walthamstow na severovýchode, južnej štvrte Brixton a výtržníci znova vyčíňali aj v oblasti Oxford Circus v centre mesta.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 11:59