StoryEditor

Florida môže ohroziť voľby. Ako pri triumfe Busha

05.11.2012, 23:00

Bitku Baracka Obamu a jeho republikánskeho vyzývateľa Mitta Romneyho o Biely dom môže rozhodnúť deväť nerozhodnutých amerických štátov. Ostro sledovaná je najmä Florida. Práve tam hrozia podobné problémy ako pri voľbách spred 12 rokov, keď o víťazstve Georgea W. Busha rozhodlo až ručné prepočítavanie hlasov. „Florida je najcennejším štátom v prezidentských voľbách, pretože víťaz si z nej odnesie 29 hlasov voliteľov. Je to zo všetkých štátov suverénne najvyšší počet. Zároveň je však problémovou krajinou. Súčasné udalosti pripomínajú situáciu z roku 2000,“ povedal pre HN český analytik Pavel Přikryl.

Bitka právnikov
V novembri 2000 sa proti sebe v boji o Biely dom postavili republikán Bush a jeho demokratický vyzývateľ Al Gore. O celkovom víťazovi volieb nakoniec rozhodlo len niekoľko stoviek hlasov voličov z Floridy, ktorých dodatočné ručné prepočítavanie trvalo celé týždne. Hoci sa Bush po uzavretí volebných miestností okamžite vyhlásil za víťaza, jeho definitívne víťazstvo musel po bitke právnikov potvrdiť až Najvyšší súd USA.

Tesný výsledok a právne spory sú vážnou hrozbou aj v týchto voľbách. Kľúčové hlasovanie na Floride sa totiž začalo v predstihu a od začiatku ho sprevádzali problémy. Obrovský záujem Američanov vytvoril niekoľkohodinové rady pred volebnými miestnosťami. Právnici demokratov už podali žalobu na to, že niektorí obyvatelia štátu nestihli odovzdať svoj hlas v predčasnom hlasovaní. Na podobné právne bitky sa v prípade tesných výsledkov pripravujú aj republikáni.

Vyrovnané sily
Obaja kandidáti sa na Floridu naplno sústredia. Obama odletel za tamojšími voličmi v nedeľu, Romney tam hľadal ďalších sympatizantov včera do poslednej chvíle. Hoci Florida je tradične viac naklonená republikánom, tohtoročné prieskumy ukazovali výrazne vyrovnaný pomer síl.

Prezident Obama má v tomto štáte na východnom pobreží USA podporu hispánskej menšiny, ale aj seniorov, ktorí sa obávajú škrtov vo federálnych zdravotníckych programoch navrhovaných republikánskym kandidátom. „Predpokladať meno víťaza je v týchto voľbách veľmi ťažké. Florida a ďalšie nerozhodnuté štáty budú určite jazýčkom na váhach, ktorý napokon určí nového prezidenta USA,“ doplnil Přikryl. Nina Haceková

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 09:02