StoryEditor

Sarkozyho straší minulosť, pre peniaze od L'Oréalu

22.11.2012, 23:00

Francúzskeho exprezidenta Nicolasa Sarkozyho straší politická minulosť. Dôvodom je jeho financovanie prezidentskej kampane v roku 2007, ktorú mu údajne pomohla vyhrať dedička kozmetického impéria L'Oréal. Najbohatšia žena Európy 90-ročná Liliane Bettencourtová sa s exprezidentom tajne stretávala ešte pred nástupom do Elysejského paláca. Pre jej štedré finančné dary včera bývalú hlavu štátu niekoľko hodín vypočúval súd v prístavnom meste Bordeaux. „Pre Sarkozyho je takýto finančný škandál veľmi nepríjemný, pretože má moc ho politicky zdiskreditovať. Hoci sa už vo Francúzsku stiahol do úzadia, má ambície v európskej politike,“ povedal pre HN analytik na Francúzsko Václav Nekvapil.

Tajné dary
Sarkozy tak musel pred súdom vypovedať, ako sa dostal k státisícom eur, ktoré mal od dedičky získať. Podľa francúzskeho denníka Le Monde bývalá účtovníčka miliardárky Claire Thiboutová oznámila polícii, že šéfka L'Oréalu odovzdala Sarkozymu cez pokladníka kampane 150-tisíc eur. Okrem toho však z účtu Bettencourtovej odišla opakovane pred stretnutím so Sarkozym celková čiastka 400-tisíc eur. Vo Francúzsku pritom platí limit pre dary na kampaň od jednotlivcov maximálne 7 500 eur. Exprezidentovi tak hrozí, že ho súd obviní z nelegálneho financovania kampane. „Chceli by sme byť absolútne presvedčení o tom, že toto vypočúvanie bolo nevyhnutné. Nelegálne financovanie volebnej kampane nebolo možné pre extrémne prísne kontroly,“ povedal blízky spojenec Sarkozyho Claude Gueant, ktorý bol za jeho vlády ministrom vnútra.

V súvislosti s vyšetrovaním vykonala v júli tohto roku francúzska polícia raziu v dome a kancelárii Sarkozyho, aby zaistila dôkazy. Pri prehliadke doma nebol, pretože ešte predtým odletel aj s rodinou do Kanady. Prípadom sa už začali vyšetrovatelia zaoberať omnoho skôr, pravičiara však chránila imunita, o ktorú prišiel po prehre v prezidentských voľbách v máji tohto roku so socialistom Francoisom Hollandom.

Bezprávna dedička
Štedrá darkyňa mala problémy už aj v minulosti. Bettencourtovú, ktorá je podľa časopisu Forbes 15. najbohatším človekom s majetkom vo výške 24 miliárd dolárov, zbavili minulý rok svojprávnosti. Dôvodom je trojročný súdny spor s dcérou, ktorá poukazovala na to, že jej matka trpí demenciou a Alzheimerovou chorobou. Dedička totiž v minulosti darovala istému francúzskemu fotografovi vzácne umelecké diela a preplácala mu životné poistky, a to všetko vo výške minimálne jednej miliardy eur. Súd nariadil, aby Bettencourtovej miliardy a majetok spravovala jej dcéra a dvaja vnuci. Kvôli Sarkozymu je totiž dedička okrem toho zapletená do škandálu s nelegálnym financovaním prezidentskej kampane, údajnými daňovými únikmi a praním špinavých peňazí. Navyše o tom mala vedieť manželka bývalého ministra práce Erika Woertha, ktorá bola správkyňou jej majetku v rokoch 2007 až 2010.

Konzervatívec Sarkozy je druhým bývalým prezidentom Francúzska v modernej histórii, ktorého si predvolal vyšetrovací súd. Prvým bol Jacques Chirac, ktorý bol minulý rok odsúdený v prípade nelegálneho financovania svojej strany fiktívnymi pracovníkmi na parížskej radnici, ktorú kedysi riadil.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 18:15