Jovenel Moïse a Martine MoïseováReuters
StoryEditor

"Môjho muža rozstrieľali ako rešeto." Prvá dáma Haiti prehovorila o atentáte

11.07.2021, 12:20
Autor:
iDnesiDnesČTKČTK
Martine Moïseová v prvom vyhlásení po útoku uviedla, že nájomní vrahovia chceli prezidenta a jeho rodinu zabiť kvôli tomu, že v krajine budoval infraštruktúru a organizoval voľby.

Manželka haitského prezidenta Jovenela Moïseho, ktorého v stredu nadránom v jeho rezidencii zavraždilo ozbrojené komando, jeho členov označila za zbabelcov.

Martine Moïseová v prvom vyhlásení po útoku uviedla, že nájomní vrahovia chceli prezidenta a jeho rodinu zabiť kvôli tomu, že v krajine budoval infraštruktúru a organizoval voľby.

Manželka prezidenta prehovorila

"Musíte byť zbabelými notorickými kriminálnikmi, že ste zabili prezidenta Jovenela Moïseho, bez toho aby ste mu dali šancu prehovoriť," povedala prezidentova manželka vo vyhlásení.

Sama pri útoku utrpela ťažké zranenia a bola prevezená do Miami na Floride. Agentúra AP uvádza, že vyhlásenie, ktoré je vyše dve a štvrť minúty dlhé, odvysielali rozhlasové stanice na Haiti.

"Atentátnici v noci vtrhli do nášho domu a doslova rozstrieľali môjho muža guľkami," opísala vdova. Jimmy Cherizier, ktorý vedie na Haiti mocné zoskupenie gangov G9, v nedeľu vyzval členov svojej organizácie a ďalších obyvateľov ostrovného štátu, aby sa kvôli vražde Moïseho bezodkladne zmocnili ulíc.

Podľa neho bola vražda prezidenta výsledkom domáceho a medzinárodného sprisahania proti haitskému ľudu. "Vyzývame všetky naše skupiny, aby sa mobilizovali," uviedol Cherizier.

Dodal, že prišiel čas, aby si ľudia vzali späť krajinu, ktorú im zobrali veľkí magnáti. Myslí tým zrejme podnikateľov sýrskeho a libanonského pôvodu, ktorí kontrolujú časť haitskej ekonomiky.

Cherizier už na konci júna oznámil, že chce na Haiti vyvolať revolúciu proti politickým a podnikateľským elitám. Cherizier sa prezentuje ako vodca miestnych komunít, ktorý supluje nedostatky štátu.

Ľudskoprávne organizácie poukazujú, že sa zrejme dopustil vrážd a ďalších násilných činov.

Polícia proti gangom nemá šancu

Podľa agentúry Reuters haitská polícia nie je schopná aktivity kriminálnych gangov potlačiť. Zločinecké skupiny majú často lepšie vybavenie ako poriadkové sily. Na to poukázal v sobotňajšom rozhovore haitský minister pre voľby Mathias Pierre.

Ten predtým požiadal o vojenskú pomoc USA. "Nechceme vojenskú okupáciu krajiny, ale žiadame o menšie vojenské oddiely, ktoré by nám pomohli," uviedol.

Okolo stredajšieho úmrtia Moïseho panuje mnoho nezodpovedaných otázok. Stále nie je jasné, ako sa útočníci dostali do prezidentského sídla, a neznáme zostávajú tiež dôvody vraždy.

Podľa úradov má útok na svedomí skupina 26 Kolumbijčanov a dvoch Američanov haitského pôvodu. Troch z nich polícia zabila, 17 zadržala a osem je na úteku.

Kolumbijčania, ktorých haitské úrady zatkli, tvrdia, že boli najatí bezpečnostnou agentúrou, ktorá sídli v Miami. Rodiny dvoch zabitých mužov tvrdia, že boli zamestnaní ako strážcovia vysoko postavených osobností.

01 - Modified: 2024-04-12 05:45:08 - Feat.: - Title: Zásoby potravín na Haiti by sa mohli do konca apríla minúť, varuje OSN 02 - Modified: 2024-04-04 08:37:01 - Feat.: - Title: Gangy v Haiti vyplienili národnú knižnicu, ohrozili historické dokumenty 03 - Modified: 2024-04-03 07:52:08 - Feat.: - Title: Pre násilie ľudia utekajú z haitskej metropoly, hrozí humanitárna kríza 04 - Modified: 2024-04-02 09:56:21 - Feat.: - Title: Streľba medzi políciou a gangmi ochromila centrum haitského hlavného mesta 05 - Modified: 2024-03-27 14:17:09 - Feat.: - Title: Francúzsko evakuuje z Haiti viac než 170 svojich občanov a 70 cudzincov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 00:26