StoryEditor

Z Antarktídy sa láme ľadovec veľký ako New York

03.11.2011, 23:00
Od Antarktídy sa odlamuje ľadovec väčší ako mesto New York. Uviedla to americká televízia NBC.

Najmenej tridsať kilometrov dlhú prasklinu v ľade odhalil v polovici októbra pozorovací tím z NASA. Prasklina je široká v priemere osem, miestami až 25 metrov. „Sledujeme, ako sa to deje v priamom prenose,“ komentoval v stredu vývoj situácie v oblasti Pine Island Michael Studinger. „Je možné, že ak sa ľadovec dostane na more, lem ľadovcového šelfu ustúpi smerom k vnútrozemiu hlbšie než kedykoľvek predtým od začiatku merania v 40. rokoch,“ upozornil americký úrad.

Ľadovcové kryhy sa prirodzene oddeľujú od ľadovcov. Vedci sa však obávajú, že vzrastajúce teploty môžu narušiť antarktické a grónske plávajúce ľadovcové šelfy. Tie držia odlomené kryhy pri pevnine. S ústupom šelfov hrozí, že sa na voľné more dostane viac krýh a po ich roztopení v teplejších vodách vzrastie hladina svetového oceánu.

Vedcom označujú Pine Island za „najväčší zdroj neistoty pre odhady o stúpaní hladiny svetových morí“. Obrovská ľadová kryha by sa mohla odlomiť v najbližších mesiacoch, pretože na južnej pologuli nastáva leto. Puklina teraz zasahuje do hĺbky šiestich metrov, pričom ľad má hrúbku 50 metrov. Naposledy sa od ľadovca Pine Island oddelil veľký kus ľadu pred desiatimi rokmi.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 08:28