StoryEditor

Ratingovka tlačí Obamu k múru

15.01.2013, 23:00
Rastúca hrozba bankrotu americkej ekonomiky vyvoláva v Bielom dome čoraz väčšiu nervozitu.

Prezidentovi Barackovi Obamovi vysielajú jasné varovanie ratingovky. Agentúra Fitch tvrdí, že ak Obama nezvýši dlhový strop, veszme Spojeným štátom najvyšší, teda trojáčkový rating.

Po dočasnom odvrátení pádu z fiškálneho útesu sa tak šéf Bieledo domu dostáva opäť pod silný tlak. „Vyhrážky ratingovej agentúry sú pre USA dôležitým varovným signálom. Napriek tomu, že pravdepodobne neurýchlia dohodu medzi demokratmi a republikánmi, na dlhovom strope sa napokon dohodnú o päť minút dvanásť,“ povedal pre HN ekonomický analytik Tomáš Menšík zo spoločnosti Cyrrus.

Na pokraji bankrotu
Demokrati tak horúčkovito hľadajú riešenie, ako posunúť dlhový strop zo súčasných 16,39 bilióna dolárov na vyššiu úroveň. Experti pritom upozorňujú, že k zdvihnutiu limitu musí dôjsť do polovice februára, inak sa americká vláda dostane do platobnej neschopnosti.

Kvôli podobným sporom s republikánmi sa pritom Obamov kabinet dostal na okraj bankrotu už v lete 2011. Výsledkom ich nezhôd bola politická kríza, ktorú so stále väčšou nervozitou sledovali trhy. „Ak sa bude opakovať situácia z augusta 2011, bude USA hroziť zníženie ratingu,“ uviedla agentúra Fitch.

Na problémy už upozorňoval aj samotný Obama. Kongres by mal podľa neho súhlasiť s vyšším zadĺžením aj preto, aby nepoškodil ekonomiku. „Bolo by to, ako keby sme sa strelili do nohy. Spomalilo by to náš rast a priblížilo k recesii. Už len pripúšťanie takéhoto vývoja je nezodpovedené, až absurdné,“ reagoval prezident na nečinnosť Kongresu.
Republikáni však podmieňujú dohodu výmenou za výrazné škrty v štátnom rozpočte.

Podpora Fedu
Obavy Obamu podporil v noci na včera aj guvernér centrálnej banky USA Ben Bernanke. „Je veľmi dôležité, aby Kongres podnikol nutné akcie k zvýšeniu dlhového stropu a zabránil tak situácii, keď vláda nebude schopná platiť svoje účty,“ vyhlásil Bernanke.

Jeho slová pritom podporuje fakt, že dlh USA nedávno prekročil kritickú hranicu 100 percent HDP. Obamovi na pokoji nepridáva ani vysoký, asi deficit štátneho rozpočtu dosahujúci osem percent HDP.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 02:08