StoryEditor

Na Ukrajine sa začala predvolebná kampaň

08.12.2004, 23:00
Ukrajinský parlament včera prijal kompromisný balík zmien volebného zákona a ústavných zmien. Rozhodnutie poslancov najvyššieho zákonodarného zboru znamená uvoľnenie niekoľko týždňov trvajúcej politickej krízy v krajine. Podľa svetových agentúr je výsledok hlasovania prekvapením, hlavne po dňoch vášnivých poslaneckých diskusií, politického manévrovania a pouličných protestov.

Ukrajinský parlament včera prijal kompromisný balík zmien volebného zákona a ústavných zmien. Rozhodnutie poslancov najvyššieho zákonodarného zboru znamená uvoľnenie niekoľko týždňov trvajúcej politickej krízy v krajine. Podľa svetových agentúr je výsledok hlasovania prekvapením, hlavne po dňoch vášnivých poslaneckých diskusií, politického manévrovania a pouličných protestov. Nový stav naznačuje, že tábor opozičného vodcu Viktora Juščenka sa rozhodol, že predlžovanie nepokojov by oslabilo krajinu a jeho pozíciu pred opakovaným druhým kolom volieb 26. decembra. Opozícia preto odvolala blokádu.
Poslanci tiež schválili posilnenie kompetencií regiónov na úkor centra, aby sa znížilo veľké napätie medzi spoločensky a ekonomicky rozdielnym východom a západom štátu. Balík kľúčových zmien, ktoré majú zabezpečiť čistotu opakovaných volieb, schválili poslanci 450-členného zboru pomerom hlasov 402 ku 21. Ďalších 19 poslancov sa hlasovania zdržalo. Na zasadaní bol prítomný aj odstupujúci prezident Leonid Kučma, ktorý zákony ihneď podpísal, čím vstúpili do platnosti. Po podpise si ukrajinský prezident potriasol rukami s predsedom parlamentu Volodymyrom Lytvynom a jeho podpredsedami. "Za posledných sto rokov Ukrajina viac ako raz prechádzala krízou, ale vždy existoval dostatok spoločnej vôle nájsť východisko a možnosti," uviedol Kučma.
Po odhlasovaní zmien vo volebnom zákone a v ústave nasledovalo hlasovanie o personálnom zložení Ústrednej volebnej komisie (ÚVK). Poslanci pomerom hlasov 146 ku 129 odvolali predsedu ÚVK Serhyja Kivalova, schválili nové zloženie, pričom v nej zostalo niekoľko starých členov komisie. Juščenkovi stúpenci rázne presadzovali zmeny vo volebnom zákone, aby sa zúžili možnosti páchania volebných podvodov v opakovanom hlasovaní. Odmietali však ústavné zmeny, ktorými sa obmedzovali prezidentské právomoci v prospech parlamentu.
Situácia sa však zdramatizovala v prípade údajnej otravy opozičného prezidentského kandidáta. V rozhovore pre francúzsku rozhlasovú stanicu Europe 1 vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničnú politiku Javier Solana povedal, že sa "veľa rozprával s (Juščenkovým) lekárom vo Viedni". Tento lekár "mi povedal, že doteraz si myslí, že ho otrávili", uviedol Solana, ktorý bol jedným z medzinárodných sprostredkovateľov v politickej kríze na Ukrajine. Solana sa vyjadril aj k postoju Ruska v ukrajinskej kríze. Ruský prezident Vladimir Putin podľa neho zašiel v kritike Západu za jeho postoj voči Ukrajine príliš ďaleko. "Jeho vyjadrenia zašli priďaleko. Európa má len záujem o spravodlivý volebný proces bez podvodov," povedal pre Europe 1.


Raster: Dôležité reformy na Ukrajine
-- Reforma Ústrednej volebnej komisie, odvolali jej predsedu a niekoľkých členov.
-- Prijali niekoľko uznesení na eliminovanie falšovania, napríklad pri hlasovaní mimo okrskov či v mieste bydliska.
-- Prezident už nemá právomoc vymenovať vlastnú vládu. Má však právo odmietnuť nominantov parlamentu na tri najdôležitejšie vládne posty -- predsedu vlády, ministra zahraničných vecí a ministra obrany.
- Najvplyvnejšou osobou vlády sa stáva premiér, ktorého budú schvaľovať v tajnom hlasovaní poslanci na základe návrhu prezidenta.
- Prezident stráca právomoc navrhovať, dosadzovať a odvolávať predstaviteľov jednotlivých oblastí.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 12:46