StoryEditor

Rusko poslalo na Ukrajinu tri tanky, armáda s nimi bojuje

12.06.2014, 17:48
Autor:
redred
Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov potvrdil boje vojska s ruskými tankmi.

Rusko poslalo tri tanky do Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Informoval o tom ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov.

Ukrajinská armáda sa podľa neho dostala do stretu s dvomi z nich a následne vypukli boje. Túto informáciu zatiaľ nepotvrdili rebeli, ktorí majú pod kontrolou okolie Luhansku.

V Luhanskej a Doneckej oblasti vyhlásili pred mesiacom proruskí separatisti nezávislosť. Konali sa tam referendá, ktoré však ukrajinská vláda považuje za nelegálne.

Avakov tvrdí, že tanky prekročili hranicu pri meste Dyakove v Luhanskej oblasti a následne sa presunuli do susedného Doneckého regiónu. Tam sa vo štvrtok ráno dostali do mesta Snižne. Dva z nich sa pokračovali do Horlivky, kde narazili na odpor ukrajinských vojakov. "Nemôžem povedať, aký je konečný výsledok bojov, ale časť jednotky bola zničená." povedal Avakov.

O bojoch v meste Snižne vypovedá aj toto neoverené video na portáli YouTube:


Porošenko hovoril s Putinom o situácii na Ukrajine

O postupe, ktorý by viedol k ukončeniu krízy na východe Ukrajiny, dnes telefonicky hovorili ruský prezident Vladimir Putin a jeho ukrajinský náprotivok Petro Porošenko. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie Kremľa.

"Ukrajinský prezident informoval šéfa Kremľa o svojom pláne na vyriešenie (problémov) na juhovýchode Ukrajiny," povedal pre agentúru ITAR-TASS Putinov hovorca Dmitrij Peskov. Podrobnosti o obsahu rozhovoru oboch lídrov však Peskov neuviedol.

Porošenko podľa svojho hovorcu Sviatoslava Ceholku u Putina protestoval proti tomu, že ruské tanky - ako uviedol - dostali povolenie prekročiť rusko-ukrajinské hranice. Na svojej facebookovej stránke označil Ceholko uvedenú situáciu za "neprijateľnú".

Putin a Porošenko sa stretli minulý týždeň vo Francúzsku počas osláv 70. výročia vylodenia spojencov v Normandii, ale od Porošenkovho slávnostného uvedenia do funkcie ukrajinského prezidenta, ktorá sa konala v sobotu, pravdepodobne spolu nehovorili.

01 - Modified: 2006-06-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vatikán má nového premiéra
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 04 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 03:39