StoryEditor

Poslednou šancou Kima je jadrová zbraň

05.04.2013, 00:00
Vodca Kim Čong-un (na snímke) chce vydieraním zachrániť svoj režim.

Ekonomika na úplnom dne, hrozba hladomoru, ale aj izolácia vo svete či strach z úderu Spojených štátov. To všetko sú podľa odborníkov dôvody, pre ktoré sa severokórejský vodca Kim Čong-un vyhráža použitím jadrovej bomby. Môže to byť jeho posledná šanca, ako sa vyhnúť úplnému krachu jeho režimu.

Vydieraním sa má totiž snažiť prinútiť Južnú Kóreu a Spojené štáty, aby obnovili pomoc, ktorá by mala odvrátiť bezprostrednú hrozbu ekonomického kolapsu. Zároveň má upriamiť pozornosť zbedačených Severokórejčanov na vonkajšieho nepriateľa.

Na konci so silami
Zlá ekonomická situácia a hroziaci hladomor. Tvrdé ekonomické sankcie zahraničia a čoraz väčšia izolácia krajiny. To je realita Severnej Kórey, ktorá sa Kimovi čoraz viac vymyká z rúk. Ekonomicky je na tom Pchjongjang čoraz horšie. Na jar je navyše situácia v krajine vždy najkritickejšia, keďže zásoby potravín pre 20 miliónov ľudí sú po zime veľmi malé. „To by mohol byť jeden z dôvodov, prečo Kim tento rok krízu tak vystupňoval. Potravinová situácia môže byť katastrofálnejšia než v predošlých rokoch. Kim sa od nej takto snaží odviesť pozornosť,“ tvrdí expert Michal Vodrážka.

Odborníci hovoria, že ide o vodcovu propagandu nasmerovanú dovnútra jeho vlastného štátu. „Kimov režim využíva vonkajšieho nepriateľa na zastrašovanie svojho národa. Hovorí – síce nemáte čo jesť, ale je tu imperialista, ktorý nás chce zničiť. Je to nepochybne stratégia, ako odviesť pozornosť od problémov, ktoré sú vnútri jeho režimu,“ uviedol pre HN bezpečnostný analytik Andor Šándor.

Závislosť od Číny

Južná Kórea navyše pred pár rokmi odrezala svoju potravinovú pomoc Pchjongjangu. Severná Kórea sa tak stala od Číne oveľa viac závislou než kedykoľvek predtým. Vplyv Pekingu neustále stúpa a Kim sa zrejme obáva, že Čína môže časom požadovať od jeho krajiny ekonomické zmeny a reformy.

Ak k tomu dôjde, Kim zostane vyšachovaný, pretože Peking je v stále rastúcej izolácii jeho kľúčovým spojencom. Preto potrebuje poistku, a to v podobe ďalšej pomoci.

Experti preto tvrdia, že za hrozbami Pchjongjangu je snaha vydobyť si pozornosť a prílev pomoci z Južnej Kórey a USA. Hrozbami údajne režim bojuje o možnosť získavať pre seba výhody z viacerých zdrojov, nielen zo strany Číny.

Strach z politiky USA
Do úvahy však prichádza aj iná možnosť. Kim Čong-un chce zrejme hrozbami jadrových útokov pohnať Južnú Kóreu a amerického prezidenta Baracka Obamu za vyjednávací stôl. V hre by mala byť mierová zmluva, ktorá by ukončila kórejskú vojnu. Tým by sa Severná Kórea prestala cítiť neustále ohrozená zo strany USA, čo je už roky pretrvávajúca paranoja Pchjongjangu. Pretože Kim vidí, že USA už zaútočili na Irak aj Afganistan a možno v budúcnosti udrú na Irán. „Dokonca existujú strategické plány, ako by USA a Južná Kórea postupovali v prípade, že by Kimov režim začal kolabovať. Je pochopiteľné, že to považuje za hrozbu,“ hovorí Vodrážka.

K jadrovému úderu však s veľkou pravdepodobnosťou nedôjde. „Kim nie je blázon a vie, čo by po jeho útoku nasledovalo. Je to však hra nervov a dopad takéhoto Kimovho správania môže byť fatálny,“ tvrdí Šándor.

01 - Modified: 2004-10-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Správne riešenia potrebujú správne informácie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 08:49