StoryEditor

Premiérom bojovník s korupciou

01.03.2004, 23:00

Nomináciu Michaila Fradkova na post ruského premiéra nikto neočakával. Po odvolaní vlády Michaila Kasjanova sa ruské médiá predbiehali v analýzach o možných nástupcov, padali však predovšetkým mená petrohradského liberála Alexeja Kudrina, šéfa prezidentskej administratívy Dmitrija Medvedeva, šéfa prezidentovho predvolebného štábu Dmitrija Kozaka, či Borisa Alešina, ktorý je zodpovedný za administratívnu reformu. Vladimir Putin sa však napokon rozhodol pre človeka, ktorý má "dobré skúsenosti s bojom proti korupcii".
Fradkov -- momentálne osobitný predstaviteľ prezidenta v otázkach vzťahu s Európskou úniou, pracoval v rokoch 2001 -- 2003 ako šéf obávanej Federálnej daňovej polície. Práve on mohol byť, ako to podotkla britská stanica BBC, spätý s kauzou Jukosu, konkrétne so zhromažďovaním informácií proti ropnej spoločnosti. Hospodársku kriminalitu mal na starosti aj ako prvý tajomník Bezpečnostnej rady -- najvyššieho poradného orgánu ruského prezidenta.
Fradkov má však dobré kontakty aj k obchodnému svetu. Podľa spravodajského servera News.ru je človekom predsedu správnej rady mocného konzorcia Alfa-group Michaila Fridmana. "Spoločnosť doslova rozkvitla a vyrástla do rozmerov impéria počas niekoľkých rokov ministrovania Michaila Fradkova," poznamenal aj internetový denník Gazeta.ru. V roku 1997 bol krátko ministrom zahraničného obchodu, neskôr zastával funkciu ministra obchodu vo vláde Sergeja Stepašina (1998) a ministrom bol aj vo vláde Vladimira Putina.
Fradkov predstavuje pre kremeľskú administratívu kompromisné riešenie. Napriek tomu, že je typickým predstaviteľom epochy divokej privatizácie, padla voľba na človeka, ktorý nemohol nemať kontakty s KGB. Ruské médiá pripomenuli, že v sedemdesiatych rokoch pracoval ako poradca pre ekonomické otázky na veľvyslanectve v Indii a v sovietskej aparatúre sa zaoberal zahraničným obchodom. Pre Moskvu je dôležité aj to, že nový premiér je prijateľný pre Západ. Je vzdelaným ekonómom, ktorý sa vie pohybovať na medzinárodnej scéne a podobne ako jeho predchodca Kasjanov "vie, ako funguje západná ekonomika".
To, že tento premiér bude aj nástupcom prezidenta, tak ako káže ruská tradícia, je nepravdepodobné. Ruskí politológovia ho už dopredu odsúdili na úlohu politickej mŕtvoly a z vyhranených politických názorov ho tak či tak nikto neupodozrieva.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:36