StoryEditor

Američania rozhodovali vo volebnom superutorku

05.11.2002, 23:00

Američania včera rozhodovali o novom zložení Kongresu. Republikánska strana prezidenta Busha tak mala historickú možnosť získať kontrolu nad oboma jeho komorami. V 36 štátoch tiež volili guvernérov a o najrozmanitejších otázkach hlasovali v niekoľkých referendách. Najmä posledné dni boli v znamení intenzívnej predvolebnej kampane, v ktorej sa takmer všetko točilo okolo prezidenta Georgea W. Busha. Nakoniec to teda nebolo ani tak o ekonomickej agende oboch strán či vojne proti Iraku, ale o Bushovi, ktorý vo vidine úspechu prebrázdil celé USA. Do poslednej chvíle však nebolo jasné, či bude americký prezident čeliť efektívnej opozícii alebo budú pre neho najbližšie dva roky prechádzkou ružový sadom. Väčšina prieskumov verejnej mienky nedávala výhodu ani jednej strane a voliči pri rozhodovaní nezvažovali celonárodné problémy (hospodárstvo, vojna proti terorizmu), ale skôr sa zaoberali lokálnymi otázkami ich komunity. CNN, USA Today a Gallupov ústav dávali malý náskok republikánom.
Prezident Bush, exprezident Bill Clinton a ďalší vysokopostavení politici v predvečer volieb ešte poslednýkrát voličov vyzývali na vysokú volebnú účasť. Bush volil včera ráno vo volebnej miestnosti v blízkosti jeho ranču v Crawforde v štáte Texas. Vo Washingtone potom pozorne sledoval výsledky volieb. V stávke bolo všetkých 435 kresiel v Snemovni reprezentantov a 34 senátorov.
Chaos v Minnesote
Smrť demokratického senátora Paula Wellstona zamiešala kartami v Minnesote. Proti sebe tam teraz stoja republikán Norm Coleman a demokrat Walter Mondale, bývalý viceprezident. Colemana už v piatok prišiel priamo do Minnesoty podporiť viceprezident Dick Cheney, v sobotu prvá dáma Laura Bushová a v nedeľu samotný Bush. Volebná kampaň W. Mondala bola pritom značne skrátená, keďže trvala iba päť dní. V pondelok sa obaja postavili tvárou v tvár v televíznom dueli, ktorý prostredníctvom káblových spravodajských staníc mohli sledovať diváci v celom USA. Demokrati sú však znepokojení tým, že Mondalov rapídny náskok sa vďaka intervencii Bieleho domu aj rapídne znížil. Za senátora Wellstona medzitým guvernér Minnesoty Jesse Ventura dočasne vymenoval nezávislého Deana Barkleyho. Momentálne teda nemá v hornej snemovni ani jedna strana väčšinu, keďže je v nej zastúpených 49 demokratov, 49 republikánov a dvaja nezávislí.
Bush za Busha
Prezident počas volebného turné zavítal aj na Floridu, kde podporil svojho mladšieho brata Jeba, opätovne kandidujúceho do funkcie guvernéra. Demokratovi Billovi McBridovi zasa podali pomocnú ruku Clinton aj Gore. Pre demokratov je Florida kľúčová najmä s ohľadom na škandalózny priebeh prezidentských volieb v roku 2000. "Ak nebudete hlasovať teraz práve kvôli tomu, čo sa stalo naposledy, bude to ako keby vás obrali o hlas hneď dvakrát," vyhlásil v Miami-Dade exprezident Bill Clinton.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 03:16