StoryEditor

Obama stavil na Kennedyho dcéru Caroline

03.04.2013, 00:00

 Keď v Dallase zabili jej otca Johna F. Kennedyho, mala týždeň pred šiestymi narodeninami. Bola miláčikom amerického národa a až donedávna úspešnou právničkou a spisovateľkou. Teraz sa Caroline Kennedyovej črtá diplomatický post snov – prezident Barack Obama si ju vybral na kľúčový post americkej veľvyslankyne v Japonsku.

 

Odmena za podporu
Caroline Kennedyová by sa podľa diplomatických zdrojov už v najbližších dňoch mala oficiálne stať historicky prvou ženou v kresle ambasádora USA v Tokiu. V čase, keď celú Áziu drží severokórejský vodca Kim Čong-un v napätí, by tak v Japonsku sedel priamo Obamov človek. „Japonci budú veľmi potešení. Vypovedá to o tom, že do Tokia posielame našu najslávnejšiu rodinu. Myslím si, že bude dobrou veľvyslankyňou,“ povedal o výbere Kennedyovej Walter Mondale, bývalý americký viceprezident za čias úradovania Jimmyho Cartera a zároveň niekdajší veľvyslanec USA v Japonsku.

Do Tokia by tak mohla Kennedyová doraziť už čoskoro ako celebrita, píše denník New York Times. Okrem svojho pôvodu je veľmi blízka Obamovi. Ten sa žene s vplyvným menom zrejme plánuje zavďačiť za veľkú pomoc v jeho politickej kariére. Stalo sa tak ešte počas jeho prvej prezidentskej kampane v roku 2008. Aj vďaka jej podpore porazil vo vtedajších demokratických primárkach svoju rivalku Hillary Clintonovú. Kennedyová bola dokonca vlani šéfkou prípravného tábora Obamovej druhej predvolebnej kampane.

Japonsko je pritom kľúčovým spojencom USA v Ázii a jednou z najväčších svetových ekonomík. V čase, keď to v Ázii začína vrieť medzi Severnou a Južnou Kóreou, by tak mohla žena z vplyvnej rodiny v neďalekom Tokiu zohrať dôležitú úlohu a byť predĺženou rukou prezidenta USA.

Právnička, spisovateľka a niekdajšia novinárka pritom mohla vstúpiť do vysokej politiky USA už koncom roku 2008. Mala nahradiť Hillary Clintonovú v americkom Senáte po tom, čo si ju víťaz Obama vybral za svoju ministerku zahraničia. Boj bol rozohraný, v januári 2009 však prišlo veľké sklamanie. Dcéra zavraždeného prezidenta USA vyhlásila, že z osobných dôvodov odstupuje z boja o uvoľnené kreslo. Na politiku však nezanevrela – pracovala ako poradkyňa svojho strýka, niekdajšieho senátora Teda Kennedyho, ktorý zomrel v roku 2009.

Vplyvná rodina
Dnes už 55-ročná Caroline Kennedyová je jediným žijúcim dieťaťom Johna F. Kennedyho. Toho ako prezidenta USA v roku 1963 zastrelili v Dallase. Lepšie neobišli ani jej súrodenci. Sestra Arabella zomrela krátko po svojom narodení v roku 1956. Brat Patrick B. Kennedy sa dožil len dvoch dní. Posledný brat John F. Kennedy mladší tragicky zahynul pred 14 rokmi pri leteckej nehode nad Atlantikom.

Caroline mala iba tri roky, keď jej otec John Fitzgerald Kennedy zložil v USA prezidentskú prísahu. Ako dievčatko sa v Bielom dome tešila priazni veľkých mužov svetovej politiky. Od nich dostávala mnoho darčekov. Najkurióznejším z nich bolo šteniatko, ktoré jej daroval vtedajší sovietsky premiér Nikita Chruščov.

Správa o otcovej smrti zastihla dievča v roku 1963 iba päť dní pred jej šiestymi narodeninami. „Môžete byť navždy hrdí na svojho otca,“ napísal vtedy v liste o atentáte Caroline a jej bratovi Johnovi nový šéf Bieleho domu Lyndon B. Johnson.

Na otca Caroline nezabudla. Keď mala desať rokov, pokrstila lietadlovú loď pomenovanú po ňom. Jej obrázok v časopise o pár rokov neskôr inšpiroval amerického pesničkára Neila Diamonda. Napísal pieseň Sweet Caroline, ktorá sa v USA ihneď stala hitom. Pesničkár sa pritom o svojej inšpirácii preriekol až nedávno, na oslave Carolininej päťdesiatky.

Kennedyovej rodina je však svetoznáma nielen vďaka prezidentovaniu jej otca. Z mnohých z jej dynastie sa stali vážení politici, v americkom Kongrese ich meno figuruje takmer nepretržite od roku 1947. „Kennedyovci sú jedna z najvplyvnejších a najstarších amerických rodín. V USA to veľmi zaváži, že človek patrí do toho starého biznisovo-politického rodu. Kennedyovci boli, sú a zrejme ešte nejaký čas aj ostanú veľmi rešpektovanou a váženou rodinou v Spojených štátoch,“ povedal pre HN bývalý veľvyslanec v USA a prezident Slovenskej atlantickej komisie Rastislav Káčer.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 06:42