StoryEditor

Medvedev vyhlásil, že v Rusku nie sú politickí väzni

06.12.2013, 10:53
Autor:
tasr, stltasr, stl

Ruský premiér Dmitrij Medvedev dnes poskytol interview piatim ruským televíznym kanálom, v ktorom zhodnotil prácu vlády v roku 2013 a vyjadril sa aj k ekonomickej situácii Ruska, záležitostiam jeho vnútornej i zahraničnej politiky.

Vláda má podľa jeho slov ekonomiku krajiny pod kontrolou, ale priznal, že existujú rezervy. Dodal však, že ekonomická situácia v Rusku je lepšia ako inde v Európe: "V Európe nie je rast ekonomiky, v Rusku áno". Vyzdvihol, že Rusko má podľa štatistiky Medzinárodnej organizácie práce len 5,5-percentnú nezamestnanosť.

Uviedol, že s prácou vlády je spokojný a momentálne nezvažuje žiadne personálne zmeny. Svoje vzťahy s prezidentom Vladimirom Putinom označil za dobré a poprel dohady o tom, že sú napäté.

Na otázku novinárov, či by sa znovu chcel stať prezidentom, Medvedev odpovedal: "Nič neodmietam, ale ešte by som chcel pracovať". Dodal, že práca vo funkcii premiéra sa mu páči.

Pokiaľ ide o kauzy bývalého šéfa Gazpromu Michaila Chodorkovského, členiek punkovej skupiny Pussy Riot či aktérov vlny protestov opozície po Putinovom znovuzvolení za prezidenta, Medvedev uviedol, že štát pri zvažovaní udelenia amnestie musí brať do úvahy aj názory občanov. Tí podľa Medvedeva nie sú naklonení podporiť amnestovanie ľudí, ktorí spáchali závažné trestné činy proti spoločnosti a štátu.

Medvedev dnes súčasne poprel, že by v Rusku boli politickí väzni. Všetci, ktorých v súčasnosti označujú za ruských väzňov svedomia, sú podľa premiéra vo väzení za "hrubé porušenie spoločenského poriadku". "Nesedia za politické názory, ale za to, že bili policajtov," skonštatoval.

Na margo kritiky o vysokých nákladoch na prípravu zimných olympijských hier v Soči Medvedev povedal, že všetky boli odôvodnené, keďže Soči bolo donedávna "priemerným kúpeľným mestečkom", kde bolo treba vybudovať sieť hotelov a iných ubytovacích či stravovacích zariadení, infraštruktúru a cesty.

Medvedev uviedol, že Rusko je zainteresované na pracovnej sile zo zahraničia, najmä vysokokvalifikovaných pracovníkov, ale musí jasne stanoviť podmienky pre ich pobyt a prácu v Rusku. Dodal, že do Ruska v roku 2013 pricestovalo 380.000 ilegálnych migrantov. Uviedol, že všetci prisťahovalci sa musia prispôsobiť životu v Rusku: naučiť sa jazyk a nevnucovať ruskej spoločnosti svoje zvyklosti.

Súčasne varoval pred nacionalizmom v krajine a dodal, že "je to zlé a amorálne", obzvlášť v Rusku, ktoré je mnohonárodným štátom s mnohými konfesiami. Ten, kto k nacionalizmu provokuje, je podľa Medvedeva nezodpovedný a zaslúži si veľmi prísne odsúdenie.

V interview sa Medvedev vyjadril aj k dôchodkovému systému, ktorý je v Rusku pálčivou celospoločenskou témou. Oznámil, že on sám chce pracovať do 70 rokov a dodal, že vláda chce ľudí stimulovať, aby pracovali ďalej aj po dosiahnutí dôchodkového veku, teda dlhšie ako do 55 a 60 rokov.

Na otázku, či sa po afére s bývalým spolupracovníkom amerických tajných služieb Edwardom Snowdenom nebojí odpočúvania, Medvedev uviedol, že svoj "iPhone nevyhodil", ale dodal, že telefonicky nikdy nevybavoval závažné štátnické záležitosti, vždy "len bežné veci". "Barackovi Obamovi odporúčam, aby sa nebál," dodal.

Ruský premiér komentoval aj zákon o adopcii ruských detí do zahraničia, vyjadril sa aj k - podľa jeho slov - príliš spolitizovanej kauze Uralkalij i k nedávnemu leteckému nešťastiu v Kazani, kde pri pristávaní lietadla zahynulo všetkých 50 ľudí na palube.

Vyjadril sa aj k súčasnej situácii na Ukrajine, keď účasť zahraničných politikov na politických akciách prebiehajúcich tam v posledných týždňoch označil za neprípustnú. "Je to zasahovanie" do vnútorných záležitostí, zdôraznil Medvedev v interview, ktoré dnes poskytol novinárom z piatich ruských televíznych kanálov.

Medvedev zdôraznil, že rozhodnutie o osude Ukrajiny, jej smerovaní a ďalších krokoch, je v rukách tejto krajiny. Dodal však, že Rusko nemôže byť v tejto situácii ľahostajné, keďže Ukrajina je jeho susedom a obchodným partnerom.

Dodal, že Moskva "nemá námietky proti integrácii Ukrajiny s kýmkoľvek". Ukrajina však podľa jeho názoru musí toto rozhodnutie dobre zvážiť. "Naši ukrajinskí partneri všetko zvážili a pochopili, že v tejto chvíli zatiaľ nie sú pripravení podpísať zmluvu" o pridružení k EÚ. Medvedev zdôraznil, že rozhodnutie vlády premiéra Mykolu Azarova bolo plne v súlade s ukrajinskou ústavou.

 

01 - Modified: 2005-10-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Účasť SR v zahraničných operáciách by sa mala posilniť o 77 vojakov
01 - Modified: 2024-03-27 16:30:00 - Feat.: - Title: Treba ich zabiť. V jednej veci má Medvedev pravdu 02 - Modified: 2024-03-25 10:57:30 - Feat.: - Title: Kremeľ odmieta komentovať vyšetrovanie teroristického útoku aj stav podozrivých. Medvedev volá po treste smrti 03 - Modified: 2024-03-07 14:19:08 - Feat.: - Title: Medvedev dokonal premenu na zlého klauna. Najnovšie sa oblieka ako Stalin 04 - Modified: 2024-02-23 10:29:14 - Feat.: - Title: Medvedev vyzval na anexiu Odesy. Na jeho slová posmešne reagoval slovenský hovorca Európskej komisie 05 - Modified: 2024-02-19 14:14:06 - Feat.: - Title: To si myslia, že sa zmierime s porážkou? Ak prehráme, zničíme atómovkami Berlín aj Washington, hrozí Medvedev
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 18:19