StoryEditor

Brutálne mučenie a vraždy. Aj takto sa bojuje na Ukrajine

22.05.2015, 15:11
Autor:
redredTASRTASR
Správa Amnesty International dokumentuje prípady zločinov spáchaných na Ukrajine medzi vlaňajším júlom a tohtoročným aprílom.

Amnesty International zverejnila nové informácie o mučení zajatcov v Donbase. Dopúšťajú sa ho obe strany konfliktu. Bývalí zajatci vypovedajú o lámaní kostí a elektrických šokoch, o odopieraní spánku, bití, pichaniu nožom a predstieraných popravách. Vojnové zločiny sú podľa obhajcov ľudských práv na dennom poriadku.

Správa Amnesty International (AI) dokumentuje prípady zločinov spáchaných na Ukrajine medzi vlaňajším júlom a tohtoročným aprílom. Výpovede svedkov konfrontovala organizácia s lekárskymi správami a fotografickou dokumentáciou.

"Prípady mučenia sú šokujúce a všadeprítomné," uvádza Amnesty International s odvolaním sa na svedectvo viac ako tridsať mužov, ktorí kruté väznenie a výsluchy prežili. Sedemnásť vypočutých svedkov zadržiavali separatisti, šestnásť ukajinskí dobrovoľníci alebo ukrajinská armáda a tajná polícia SBU.

Sťažnosť je bez odpovede

Amnesty obviňuje separatistov z hromadných popráv ukrajinských zajatcov a odvoláva sa aj na prípady, keď vrahyňami boli mladé ženy. K prípadom mučenia dochádzalo hlavne v prvých dňoch po zadržaní a dopúšťali sa ich prevažne ľudia operujúci na bojisku mimo oficiálnej brannej štruktúry. Zvlášť chaotická je vraj v tomto smere situácia na strane separatistov. 

Medzi bojovníkmi operujúcimi na strane ukrajinskej armády Amnesty International kritizuje najmä oddiely nacionalistického zoskupenia Pravý sektor. Ich členovia zadržiavali údajne v bývalom pionierskom tábore desiatky civilných zajatcov, ktoré kruto mučili a ktorých príbuzní vydierali.

Sťažnosť, ktorú AI podala v Kyjeve, zostala bez odpovede. Organizácia vyzvala OSN, aby jej zástupcovia na Ukrajine bezodkladne navštívili zajatecké tábory a zasiahli.

Konflikt na Ukrajine začal vlani v apríli a zahynulo v ňom doteraz okolo 6 200 ľudí, vojakov, ale aj civilistov. Počty zranených sa rôznia, ale dosahujú číslo zhruba desaťtisíc. Svoje domovy opustili státisíce ľudí, ktorí z bojovej zóny utiekli do ukrajinského vnútrozemia alebo do Ruska.

Obe strany obvinenia odmietajú

Obe strany konfliktu na východe Ukrajiny však dnes odmietli tvrdenia ľudskoprávnej organizácie Amnesty International, podľa ktorej vládna armáda aj proruskí separatisti takmer denne páchajú vojnové zločiny vrátane mučenia a hromadného zabíjania vojnových zajatcov.

SBU zdôraznila, že rešpektuje práva zadržaných a umožňuje, aby ich navštívili zástupcovia medzinárodných organizácií či advokáti.

SBU súčasne vyjadrila ochotu, že spolu s ukrajinskou vojenskou prokuratúrou prešetria všetky prípady, ktoré AI spomína vo svojej správe.

Hovorca proruských separatistov z Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Eduard Basurin odmietol zistenia AI. "Sústavne prichádzajú s takýmito obvineniami, ale nikdy nie sú schopní predložiť nijaký dôkazy," vyhlásil.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2007-06-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chronológia
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 13:59:57 - Feat.: - Title: Keď nepomôže vláda, pomôže národ. Na muníciu pre Ukrajinu Slováci vyzbierali už viac ako milión eur 03 - Modified: 2024-04-18 09:12:25 - Feat.: - Title: Ukrajinci zničili ruskú pýchu, z radaru urobili samovražedné drony „cedidlo“. Ako to zmení sily na fronte? 04 - Modified: 2024-04-18 06:51:44 - Feat.: - Title: V Boroďanke, meste zničenom vojnou, otvoria ukrajinsko-poľské protetické centrum 05 - Modified: 2024-04-17 19:31:01 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov by mohla o pomoci Ukrajine hlasovať najskôr v sobotu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 18:44