StoryEditor

Kenská armáda vyslala nad nákupné centrum bojové lietadlá

21.09.2013, 19:23
Autor:
TASRTASR

Do operácie, ktorej cieľom je záchrana ľudí v obchodnom centre v kenskom Nairobi, kde dnes skupina útočníkov zastrelila už najmenej 22 ľudí, armáda nasadila aj bojové lietadlá. Potvrdil to dnes pre tlačové agentúry hovorca vlády Manoah Esipisu.

O nasadení bojových lietadiel informoval DPA aj Bogita Ongeri z ministerstva obrany.

Na operácii na vyslobodenie ľudí, ktorí po vypuknutí útoku uviazli v nákupnom centre Westgate, sa podieľa aj špeciálne protiteroristické komando a špeciálne vycvičený tím na záchranu rukojemníkov. Objavili sa totiž zatiaľ nepotvrdené správy, že útočníci zadržiavajú niekoľko návštevníkov centra ako rukojemníkov. Nad areálom hliadkovali policajné helikoptéry. Niekoľko hodín po vypuknutí útoku nákupné centrum obkľúčili aj vojaci armády.

K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil, ale veliteľ polície v Nairobi Benson Kibue ho pripísal teroristom, aj keď nespresnil, ktorú z teroristických skupín má na mysli. Rovnaké podozrenie vyslovili aj ďalší vládni úradníci.

Útokmi sa Keni vyhrážala napríklad somálska povstalecká skupina aš-Šabáb, ktorá chce vládu v Nairobi potrestať za to, že vyslala svojich vojakov do Somálska, aby sa zapojili do operácie proti islamistickým povstalcom. Za potenciálny terč svojich útokov milície označili výškové budovy a relatívne ľahko dostupné ciele, ako sú nočné kluby a hotely, vyhľadávané v Keni západnými turistami.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 01:40