StoryEditor

Zabíjajte, kde to pôjde. Islamisti sa teraz zamerali na Balkán

10.06.2015, 19:07

Islamský štát zverejnil náborové video, ktorým sa snaží osloviť moslimov na Balkáne. V krátkom filme predstavuje vlastný výklad histórie, podľa ktorého sú moslimovia v Európe utláčaní a potupe uniknú jedine tým, že sa pripoja k džihádistom. V Iraku a Sýrii balkánskych moslimov čaká život v bezpečí a blahobyte, tvrdia islamisti.

Video nazvané „Česť v džiháde“ sa na sociálnych sieťach objavilo 4. júna, zrejme je však už niekoľko mesiacov staré. Mirza Haklaj z Čiernej Hory, ktorý v ňom vystupuje, totiž zrejme zahynul už vo februári, píše Rádio Slobodná Európa.

Islamský štát je svojou bohatou produkciou videí známy, okrem iného často vytvára aj náborové videá zamerané na konkrétny štát alebo oblasť. Balkán však doteraz ostával zdanlivo bokom jeho záujmu. „Doteraz sme sa nestretli so správou zacielenou na Balkán,“ hovorí Ebi Spahiu, expert na moslimských extrémistov z albánskeho inštitútu pre medzinárodné otázky.

Vyše dvadsaťminútový film predstavuje svojský výklad balkánskej histórie, podľa ktorého boli moslimovia v Európe zhanobení „neveriacimi“ a svoju dôstojnosť môžu získať späť jedine v radoch Islamského štátu.

NATO chcelo islam vykynožiť, tvrdia radikáli

Prvú svetovú vojnu, ktorá mala okrem iného za následok rozpad Osmanskej ríše, film označuje za „globálny útok národov nevercov proti islamu“ s cieľom vytvoriť národné štáty na území, ktoré doteraz patrilo moslimom.

Po druhej svetovej vojne Balkán zahalila „atmosféra poníženia“, ktorá nezmizla ani po konci studenej vojny. Vtedy totiž bosnianskych moslimov „oklamal koncept demokracie“, zatiaľ čo tamojších džihádistov zradili svetskí vodcovia.

OSN a NATO sa podľa radikálov v deväťdesiatych rokoch dokonca pokúšali vykynožiť islam z Balkánu a zabili pritom „tisíce a tisíce“ moslimov. Bosnianski mudžahedínovia však spoločne s bojovníkmi zo zahraničia dokázali „križiakov“ vyhnať, tvrdí rozprávač.

„Nastražte bomby a do jedla dajte jed

Poníženie môže zvrátiť jedine hidžra, teda odchod bojovníkov na územie ovládané islamskou republikou. Tam vraj môžu bojovníci aj s rodinami žiť bezpečne a dôstojne. „Mnohí z vás si sťažujú, že si nemôžu nechať narásť bradu alebo nosiť nikáb. Teraz je vaša šanca, podniknite hidžru,“ vyzýva balkánskych moslimov bosniansky príslušník Islamského štátu Salahuddin al-Bosni.

Tých, ktorí nemôžu emigrovať, video nabáda k teroristickým útokom na Balkáne. „Bojujte s nimi. Ak môžete, nastražte bomby pod ich autá, do ich domov. Ak môžete, dajte im jed do pitia, do jedla, nechajte ich zomrieť. Zabíjajte ich všade, kde sa bude dať. V Bosne, Srbsku, Sandžaku (historické územie v Srbsku a Čiernej Hore, pozn. red.). Dokážete to, Alah vám pomôže,“ pokračuje al-Bosni.

Prichádzajú temné dni,“ varuje vlády Kosova, Albánska a Macedónska kosovský bojovník zvaný abú Mukatil al-Kosoví. „Budete terorizovaní. Zasejeme do vás strach. Prídeme za vami s výbušnými pásmi. Urobíme vám to, čo sme už dokázali v Iraku.“

Najväčšie nebezpečenstvo hrozí Bosne a Kosovu

Podľa ministra vnútra Nebojsa Stefanoviča srbské tajné služby video neprekvapilo, polícia naopak už skôr varovala pred radikalizáciou najmä mladých ľudí. "Situáciu sledujeme, robíme potrebné opatrenia a naše tajné služby vývoj denne monitorujú," citoval ho server InSerbia.

V Srbsku, kde moslimovia tvoria len asi dve percentá populácie, je však riziko pomerne malé. Do Iraku a Sýrie odtiaľto odišlo len zhruba 25 ľudí, píše Balkan Insight. Najviac ohrozené sú naopak Kosovo a Bosna a Hercegovina.

V porovnaní s Čiernou Horou, Srbskom a Macedónskom je na tom z hľadiska bezpečnosti Bosna a Kosovo podobne,“ uviedol bosniansky bezpečnostný expert Denis Hadžovič.

Dostupné informácie o tom, koľko ľudí z Bosny odišlo na bojisko alebo sú na nich nejako viazaní, hovoria o 150 až 350 ľuďoch. Tiež máme staršie informácie od šéfa tajnej služby, že pre našu krajinu predstavujú teroristickú hrozbu zhruba tri tisícky ľudí.“

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2007-06-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Armstrong chystá odplatu
01 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 02 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 03 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 04 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 05 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 18:46